Risalamande - Opskrift på den bedste risalamande med kirsebærsauce
Opskrifter Livsstil Shop

Risalamande

Glædelig 19. december. I dag har jeg fået min mor til at overtage bloggen for at dele opskrift og tips til den bedste risalamande:

Ingen jul uden risalamande! Sådan er det i vores familie, som det er i de fleste andre familier i Danmark. Denne opskrift på risalamande har jeg brugt i mange år, og den giver en flødeblød risalamande med den helt rette smag af vanilje og mandler. Denne risalamande er ikke særlig sød, slet ikke som de alt, alt for søde varianter, som man tit får serveret. Sådan skal en risalamande smage efter vores mening, for den får tilført ekstra sødme fra kirsebærsaucen, og dermed bliver kombinationen virkelig skøn. Ikke som sød med sød på, hvor smagen af fløde, vanilje og mandler helt overdøves. Til juleaftens risalamande ofrer jeg pengene til en stor, fed stang polynesisk vanilje, som det i sig selv er en fornøjelse at bruge, og som giver en vidunderlig smag, men mindre kan selvfølgelig sagtens gøre det i disse tider, hvor man siger, at prisen på vanilje er højere end prisen på sølv… I denne opskrift er risengrøden lavet med risottoris, du kan i stedet bruge grødris. Når risene er kogt godt op, og gryden er blevet gennemvarm, stiller jeg den i en ”høkasse”: Læg et stort håndklæde i en seng og dæk med et lag aviser, stil gryden på midten og pak aviser og derefter håndklædet tæt omkring den, dæk godt til med en dyne og lad gryden stå og passe sig selv, se opskriften. Jeg laver risengrøden den 23. december, og som du også kan se i opskriften laves den helt færdig med sukker og mandler, og dermed er det supernemt juleaftensdag, for man skal bare vende flødeskummet i den kolde grød. Jeg laver altid en stor portion risalamande, sådan at der er en ekstra skålfuld tilbage til 1. juledag. Men jeg sørger for, at den skål med den hele mandel ikke er alt for stor, da appetitten ovenpå steg og and som regel er ret beskeden, og man skal jo spise sig igennem hele skålen, i hvert fald indtil mandlen er fundet! Faktisk har vi tit været så mætte, at vi har ventet med at spise risalamanden til senere på aftenen, så vi rigtigt kunne nyde den. Og til sidst får I vores input til diskussionen af, hvordan selve kirsebærsaucen skal være: Hos os bliver kirsebærsaucen lavet af hele, syltede kirsebær, og vi spiser den lun.

Hvis man ikke er så meget til den klassiske risalamande, så kan jeg anbefale min cheesecake med risalamande vibes. Rigtig glædelig jul og god fornøjelse.

 

Risalamande

Små søde sager til 6 personer
Forberedelse 30 min. / Tilberedning 1 t. 30 min. / I alt + 12 t.
Ingredienser

Risalamande til ca. 6 personer

Risengrød

140 g risottoris (eller grødris)

1 liter vand

1 tsk salt

1 vaniljestand

2 dl piskefløde

Desuden

100 g mandler

50 g sukker

Til risalamanden

5 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Risengrød

Kom ris, vand, salt og de 2 dl piskefløde i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Kom vaniljekorn og den flækkede vaniljestang i gryden.

Kog blanding op og rør godt i gryden, så risene ikke sætter sig fast i bunden. Skru ned for varmen og kog i ca. 15 min. ved svag varme. Stil nu gryden i en ”høkasse” (se forklaring i teksten herover) i ca. 1 time.

Imens kommes kogende vand på mandlerne, som derefter smuttes, hakkes groft og stilles til side. Husk at gemme én hel mandel.

Tag gryden fra høkassen (pas på – den er varm!) og tjek grøden. Hvis den stadig er lidt tynd, så giv den et opkog under omrøring, og lad den koge lidt mere ind. Tag grøden af varmen, når konsistensen er klar, og rør sukkeret og de hakkede mandler i. Hæld straks grøden i et dybt fad (lad vaniljestangen blive i grøden), så den hurtigt kan køle af. Dæk den med husholdningsfolie helt nede på grøden, og stil den i køleskabet til dagen efter (eller i hvert fald til den er helt kold, min. 5 timer).

Sådan laver du risalamanden

Pisk 5 dl piskefløde til en let og blød flødeskum. Rør den kolde risengrød igennem og fjern vaniljestangen – sørg for at skrabe den helt ren, så du får alle vaniljekorn med. Vend først halvdelen af flødeskummen i grøden, for at gøre den blød. Vend derefter resten af flødeskummen forsigtig i og hæld risalamanden i en fin skål(e).

Kom den hele mandel i og stil risalamanden i køleskabet.

Tag risalamanden ud af køleskabet ca. 20-30 min før servering, så den ikke er iskold. Serveres med lun kirsebærsauce. Velbekomme!

Bedøm denne ret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven