Risalamande - Opskrift på den bedste risalamande med kirsebærsauce
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Risalamande

Opskrift på risalamande – Den allerbedste opskrift på cremet og luftig risalamande med mandler og vanilje. Ingen jul uden risalamande! Sådan er det i vores familie, som det er i de fleste andre familier i Danmark. Denne opskrift på risalamande har jeg brugt i mange år, og den giver en flødeblød risalamande med den helt rette smag af vanilje og mandler. Denne risalamande er ikke særlig sød, slet ikke som de alt, alt for søde varianter, som man tit får serveret. Sådan skal en risalamande smage efter vores mening, for den får tilført ekstra sødme fra kirsebærsaucen, og dermed bliver kombinationen virkelig skøn. Ikke som sød med sød på, hvor smagen af fløde, vanilje og mandler helt overdøves. Til juleaftens risalamande ofrer jeg pengene til en stor, fed stang polynesisk vanilje, som det i sig selv er en fornøjelse at bruge, og som giver en vidunderlig smag, men mindre kan selvfølgelig sagtens gøre det i disse tider, hvor man siger, at prisen på vanilje er højere end prisen på sølv…

Min opskrift på risalamande

I denne opskrift er risengrøden lavet med risottoris, du kan i stedet bruge grødris. Når risene er kogt godt op, og gryden er blevet gennemvarm, stiller jeg den i en ”høkasse”: Læg et stort håndklæde i en seng og dæk med et lag aviser, stil gryden på midten og pak aviser og derefter håndklædet tæt omkring den, dæk godt til med en dyne og lad gryden stå og passe sig selv, se opskriften. Jeg laver risengrøden den 23. december, og som du også kan se i opskriften laves den helt færdig med sukker og mandler, og dermed er det supernemt juleaftensdag, for man skal bare vende flødeskummet i den kolde grød.

Jeg laver altid en stor portion risalamande, sådan at der er en ekstra skålfuld tilbage til 1. juledag. Men jeg sørger for, at den skål med den hele mandel ikke er alt for stor, da appetitten ovenpå steg og and som regel er ret beskeden, og man skal jo spise sig igennem hele skålen, i hvert fald indtil mandlen er fundet! Faktisk har vi tit været så mætte, at vi har ventet med at spise risalamanden til senere på aftenen, så vi rigtigt kunne nyde den. Og til sidst får I vores input til diskussionen af, hvordan selve kirsebærsaucen skal være: Hos os bliver kirsebærsaucen lavet af hele, syltede kirsebær, og vi spiser den lun. Få min opskrift på kirsebærsauce her.

Serveringsforslag

Der er mange måder at servere og lave risalamande på. Forskellige smagskombinationer og forskellige toppings.

Her er nogle af jeres bud på lækre alternativer til den klassiske kirsebærsauce:

  • Varm brombærsauce
  • Passionsfrugtsauce
  • Chokoladesauce
  • Jordbærsauce
  • Hindbærsauce
  • Appelsinsauce
  • Stjerneanis-sukker
  • Chokoladeknapper

I har også mange bud på forskellige smagsgivere, der vendes i selve risalamanden:

  • Revet marcipan
  • Amaretto (mandellikør)
  • Appelsin- eller citronskal
  • Æggesnaps
  • Kanelstang

Hvis man ikke er så meget til den klassiske risalamande, så kan jeg anbefale min cheesecake med risalamande vibes eller denne bagte cheesecake med kærnemælk og hindbærsauce, hvis det ikke skal være alt for julet. Prøv også min opskrift på vegansk risalamande med appelsinsirup.

Risalamande med karamel og ristede mandler

En anderledes, men virkelig lækker, variant af risalamande med ristede smuttede mandler og karamelsauce. Det er fuldstændig samme fremgangsmåde med selve risalamanden, du skal bare riste de smuttede mandler i ovnen ved 200 C varmluft i ca. 8 min. eller indtil de bliver lysebrune. Karamelsaucen er bare lavet af kondenseret mælk, som koges (se her hvordan). Vend lidt salt i karamelsaucen og du får den lækreste portion risalamande med ristede mandler og saltet karamelsauce. Rigtig glædelig jul og god fornøjelse.

Risalamande

Opskrift til 6 personer
Forberedelse 30 min.
Tilberedning 1 t. 30 min.
I alt + 12 t.

Ingredienser

Risengrød
Desuden
Til risalamanden

Fremgangsmåde

Risengrød

Kom ris, vand, salt og de 2 dl piskefløde i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Kom vaniljekorn og den flækkede vaniljestang i gryden.

Kog blandingen op og rør godt i gryden, så risene ikke sætter sig fast i bunden. Skru ned for varmen og kog i ca. 15 min. ved svag varme. Stil nu gryden i en ”høkasse” (se forklaring i teksten herover) i ca. 1 time.

Imens kommes kogende vand på mandlerne, som derefter smuttes, hakkes groft og stilles til side. Husk at gemme én hel mandel.

Tag gryden fra høkassen (pas på – den er varm!) og tjek grøden. Hvis den stadig er lidt tynd, så giv den et opkog under omrøring, og lad den koge lidt mere ind.

Tag grøden af varmen, når konsistensen er klar. Rør sukkeret og de hakkede mandler i. Hæld straks grøden i et dybt fad (lad vaniljestangen blive i grøden), så den hurtigt kan køle af.

Dæk den med husholdningsfilm helt nede på grøden, og stil den i køleskabet til dagen efter (eller i hvert fald til den er helt kold, min. 5 timer).

Sådan laver du risalamanden

Pisk 5 dl piskefløde til en let og blød flødeskum. Rør den kolde risengrød igennem og fjern vaniljestangen – sørg for at skrabe den helt ren, så du får alle vaniljekorn med.

Vend først halvdelen af flødeskummen i grøden, for at gøre den blød. Vend derefter resten af flødeskummen forsigtig i og hæld risalamanden i en fin skål(e). Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt flødeskummet.

Kom den hele mandel i og stil risalamanden i køleskabet.

Tag risalamanden ud af køleskabet ca. 20-30 min før servering, så den ikke er iskold. Serveres med lun kirsebærsauce. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

1 kommentar

Skriv en kommentar