Risalamande cheesecake - En alternativ juledessert der er nem at lave
Opskrifter Livsstil Shop

Risalamande cheesecake

Risalamande cheesecake, ris a la mande cheesecake eller nærmere cheesecake a la Risalamande. En skøn og julet cheesecake, med en dejlig smag af vanilje, brændte mandler, kirsebærgelé og kanel. Der er ikke risalamande i, men man kan sagtens bytte halvdelen af fløden og halvdelen af flødeosten ud med en rest risalamande.

Hvis det er en kage, du vil servere til juleaften, skal du huske at placere en hel mandel i kagen. Så kan I stadig finde en heldig vinder af mandelgaven. Alternativt kan der blive placeret en hel smuttet mandel, efter at stykkerne er skåret og anrettet. Så kan man presse en mandel ind i siden af kagen og dække sporene til. Så kan hver man vælge det stykke, de gerne vil have.

Jeg har lavet en lækker kirsebærgele på toppen. Den kan du sagtens undlade at lave, hvis I ikke er så vilde med smagen af kirsebær. Jeg synes dog, at det smager super godt sammen med selve risalamande cheesecaken, men det er jo altid en smagssag.

Alternativ til risalamande – en lækker julekage

Det er ikke alle sammen, der er vild med den tradition med at servere risalamande til dessert juleaften. Derfor oplever jeg flere og flere, der gerne vil eksperimentere lidt med desserten. I den situation er denne her ris a la mande cheesecake oplagt at servere for familie. Man får nemlig stadig den gode smag fra risalamanden, men den kommer blot i en anden form.

Historien om risalamande stammer tilbage fra 1800-tallet, så det er også en del år, at man har spist det samme. Hvis du synes, at det er tid til lidt fornyelse, så er du nok ikke alene. Jeg har hørt om flere, der serverer sådan en kage til juleaften i stedet for den traditionelle risalamande, men jeg er ikke selv tilhænger af at lave om på traditionerne. Du kan dog sagtens gøre det, hvis du har lyst!

Du kan også i stedet for servere den som dessert til nogle af de mange julefrokoster, der er i løbet af december måned. Så kan man slutte af med et godt stykke risalamande cheesecake oven på en festlig julefrokost.

Risalamande cheesecake med brunkager

Bunden på denne julekage er en ganske almindelig cheesecake bund med Digestive kiks, dog tilsat kanel, men hvis man vil lave kagen endnu mere julet, så kan man skifte Digestive kiks ud med brunkager. Så får man en rigtig lækker risalamande cheesecake med brunkager i bunden. Du kan i teorien prøve med lige den julesmåkage, der er din yndlings. Jeg vil også tro, at sådan en kage som vaniljekranse ville være lækkert til.

Digestive kiks er en kiks, jeg ofte bruger når jeg laver cheesecake. Den giver nemlig en rigtig god smag. Så hvis du synes, at risalamande cheesecake med brunkager bliver lige julet nok, så kan du bare bruge Digestive kiks. Det bliver en rigtig fin dessert til jul lige meget hvad.

Risalamande cheesecake i glas

Som du kan se på billedet, så jeg har valgt at lave én stor kage. Det har jeg gjort, da man så kan skære nogle fine stykker af den. Du kan dog også sagtens lave risalamande cheesecake i glas. Generelt er jeg vild med desserter i glas, da det bare ser så fint ud. Det er også meget nemt at anrette, når folk sidder ved bordet. Så placerer man bare et glas pr. mand. Du kan sagtens lave ris a la mande cheesecake i glas i stedet for.

Denne her opskrift giver kage til 12-14 personer, så jeg ville også regne med at skulle bruge 12-14 glas. Det afhænger selvfølgelig af størrelsen på glasset, hvor mange du skal bruge. Denne kage topper jeg altid med sprøde brændte mandler, som jeg selv laver. Hvis du ikke gider at stå og lave dem, så kan du selvfølgelig godt købe nogen. Dog synes jeg, at du skal prøve at lave dem selv, da det er en del billigere end at skulle købe dem.

Ingredienser

Risalamande cheesecake (12-14 stykker):

Kiksebund:

250 g Digestive kiks

120 g smør, smeltet

1 spsk. stødt kanel

Flødeostecreme:

2 ark husblas

1 spsk. citronsaft

400 g Philadelphia eller en anden neutral flødeost

120 g flormelis

Kornene fra 2 vaniljestænger eller 1 spsk. vaniljesukker

½ l piskefløde

110 g mandler, smuttede og hakkede

Kirsebærgelé:

3 ark husblas

250 g kirsebærsaft/sirup, jeg har brugt Amarena kirsebær

Pynt:

1 håndfuld Brændte mandler

Fremgangsmåde

Kiksebund:

Hak kiksene i en foodprocessor, så de er helt fint malede. Tilsæt kanel. Smelt smørret og bland det godt sammen med kiksene til en ensartet masse. Sæt en springform (uden bunden) på det fad/tallerken du vil servere kagen på og hæld kiksemassen i springformen (min form er 22 cm i diameter). Pres massen godt ned i bunden, og sæt formen i køleskabet, imens du laver ostecremen.

Flødeostecreme:

Læg husblas i blød i koldt vand. Varm citronsaften op og udblød husblassen heri. Lad det køle lidt af. Pisk flødeost, vanilje og flormelis i en skål. Tag et par skefulde af flødeostecremen og bland med citron/husblas-massen, så det får samme temperatur. Hæld så det hele i flødeostecremen. Pisk fløden til en let skum i en anden skål. Vend flødeskummet i flødeostecremen og rør de grofthakkede smuttede mandler i. Beklæd indersiden af springformen med kageplast og fordel flødeostecremen ud på kiksebunden. Sørg for at overfladen er helt lige. Stil kagen på køl igen.

Kirsebærgelé:

Læg husblas i blød i koldt vand. Varm kirsebærsiruppen op og smelt husblassen i den varme gelemasse og stil det på køl, så det kan køle helt af (det må dog ikke nå at ”sætte sig”). Når gelen er kold, hældes den forsigtigt udover en bred ske, og ned på kagen, så den ikke rammer kagen for ”hårdt”. Stil kagen på køl i mindst 4 timer, men gerne natten over.

Befri kagen fra springformen og kageplast inden servering. Hak de brændte mandler groft og drys udover kagen. Server kagen

Bedøm denne ret

6 Comments
  1. Dvs. du bruger slet ikke bærene Amarena kirsebær, kun væsken/siruppen? Når du skriver 250gr. Amarena kirsebær, mener du så et glas på 250gr. Eller er det drænet vægt, uden bær?☺️

    1. Jeg bruger kun væsken eller en kirsebærsirup. Så det er 250 g uden bær 🙂 Men bærrene kan bruges til at spise ved siden af kagen. God fornøjelse!

  2. Hej Frederikke! 😀
    Super lækker opskrift. Jeg vil bare høre hvor lang tid den kan holde sig i køleskabet? Skal lave den til en julefrokost. Kan den holde i 2 dage?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Kurv Luk
Updating…

Ingen varer i kurven.