Brændte mandler - Opskrift på lækre hjemmelavede brændte mandler
Opskrifter Livsstil Shop

Brændte mandler

Brændte mandler hører virkelig julen til. Dog ikke hvis man spørger ham manden, der står ved Rundetårn og laver brændte mandler året rundt! Vi er nok mange der forbinder duften af brændte mandler med julemarked eller juleshopping, men man kan også tage duften med hjem og selv lave brændte mandler. Det er ikke svært, det kræver bare lidt tålmodighed, og det er hele tålmodigheden værd.

Det vigtige når du skal følge denne opskrift er, at du ikke glemmer at røre i det. Det gælder særligt, når karamelisseringen begynder. Hvis du ikke får rørt godt rundt i mandlerne, så vil det nemlig brænde på. Sker det så er du nødt til at starte forfra. Brændte mandler er nemlig ikke kulsorte – de er bare karamelisseret.

Brændte mandler opskrift

Jeg har prøvet at beskrive den process mandlerne gennemgår, så jeg håber, at det er nemt at forstå. Et af mine bedste tips er, at du skal stole på processen. Der kommer nemlig et tidspunkt, hvor al vand er fordampet. Her ligger sukkeret i et tyndt lag rundt om mandlerne, og det ser lidt mystisk ud. Det er dog helt normalt, og det er herefter, at du vil kunne begynde at se karamelisseringen.

I slutningen af november og hele december måned laver jeg ofte sådan en portion af de her mandler. Du kan godt lave en dobbeltportion, men så kan det være en god ide at hive en størrende pande frem. Ellers kommer mandlerne til at ligge i mange lag, og så tager det lidt ekstra tid at blive færdig med det.

Brændte mandler med lakrids

Det her er en opskrift på helt simple mandler uden noget tilsat smag. Dog kan du sagtens sætte dit eget præg på dem ved eksempelvis at lave brændte mandler med lakrids eller brændte mandler med kanel.

Hvis du gerne vil tilføje en af de her to ting, så skal det første gøres, når mandlerne er helt færdige, og er blevet kølet af. Du kan med fordel tilsætte lidt af gangen og så smage til. Så kommer du ikke pludselig alt for meget kanel eller lakrids på.

Synes du, at de her mandler smager godt? Så synes jeg også, at du skal prøve at lave de her brændte hasselnødder. Konceptet er det samme, som når du laver det med mandler. Der får du bare mere smag af hasselnød, hvilket også er super lækkert.

Er brændte mandler sundt? Nej, det ville nok være løgn at sige. Dog indeholder mandler en lang række nærende stoffer. Det mister dog nok sin betydning en smule, når de bliver vendt i smeltet sukker. Du skal derfor ikke spise dem, fordi de er sunde, men fordi de smager godt, og du nyder dem.

Hvorfor er mine brændte mandler grynede? Hvis du er i gang med dine mandler og føler, at de er en smule grynede, så frygt ikke. Du er nok bare nået til det stadie, hvor vandet er fordampet og sukkeret sidder “tørt” rundt om mandlerne. Hvis du lige giver det 5-10 minutter, så vil du se, at sukkeret begynder at smelte.

Små søde sager til 4 personer
Forberedelse 10 min. / Tilberedning 20 min. / I alt 30 min.
Ingredienser

Brændte mandler

200 g mandler

200 g sukker

0,75 dl vand

Fremgangsmåde

Brændte mandler

Kom mandler, sukker og vand i en dyb pande. Skru op på middelvarme og tag din bedste tålmodighed på. Nu skal mandlerne igennem følgende trin:

– Først bliver sukkeret opløst i vandet og kogt sammen til en gennemsigtig sirup. Rør i massen undervejs.

– Derefter begynder vandet at fordampe og sukkeret bliver siddende tilbage på mandlerne, som bliver hvide.

-Nu begynder sukkeret at smelte, sådan at mandlerne bliver karamelliserede.

-Når næsten alle mandlerne har en blank overflade er de færdige, og så gælder det om at være hurtig: Hæld de varme mandler på en bageplade (eller noget andet der kan tåle varme) beklædt med bagepapir og  skynd dig at trække dem fra hinanden med to gafler. Få gerne nogle til at hjælpe dig, for så snart mandlerne køler af, og bliver hårde sidder de klistret sammen. Hvis mandlerne skal gemmes, så skal de være helt kolde, før de kommer på et fint glas eller i en kagedåse. Velbekomme!

Bedøm denne ret

9 Comments
    1. De kan godt holde sig i et par uger i en kagedåse eller i et glas med et tætsluttende låg. Jeg har bare mine stående på køkkenbordet 🙂 God fornøjelse!

  1. Lækre brændte mandler ?☺️ Men hvordan undgår man de bliver så klistret? Det blev mine ikke sidste år.

  2. Ej ved altså ikke om jeg kom til at bedømme dine brændte mandler ?‍♀️ Fingeren hvilede lige på skærmen et øjeblik.. Jeg har altså ikke andet en ros til dine retter og har slet ikke lavet brændte mandler ???

    1. De skal ikke i ovnen, hvor ser du det henne? Brændte mandler laves på en stegepande, præcis som jeg har beskrevet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Kurv Luk
Updating…

Ingen varer i kurven.