Tarte tatin – fransk æbletærte - Opskrift på den lækreste franske tærte med æbler
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Tarte tatin – fransk æbletærte

Tarte tatin – fransk æbletærte. Nu varer det ikke længe, inden alle de mange dejlige æblesorter begynder at blive modne. Og måske har du, lige som mig, nogle sommeræbler, som er blæst ned i det danske sommervejr. Jeg har i denne opskrift brugt nogle sommeræbler, der knapt var modne, og det fungerede fint, for til denne kage skal æblerne helst holde faconen under bagning og ikke koge ud. Der er virkelig mange muligheder for at lave skønne kager og desserter med æbler, og det er noget, som altid er populært. Her har jeg kastet mig ud i en rigtig klassiker: Den franske æbletærte Tarte tatin, der er en tærte med karamelliserede æbler. Den ser måske lidt kedelig ud, men de sød-syrlige æbler i æble-karamellen sammen med den sprøde mørdej smager skønt! Tærten bages ”på hovedet” – dvs. æblerne ligger i bunden af en stegepande (eller en tarte tatin-form, hvis du har sådan en) og ovenpå kommes mørdejen, og når tærten kommer ud af ovnen, vendes den over på et fad, sådan at æblerne kommer øverst. Inden æblerne dækkes af mørdejen brunes de i karamel på stegepanden, lidt ligesom den karamel man bruner de små kartofler i til jul. OBS pas på, når du arbejder med varm karamel og når du skal vende den bagte tærte ud, så du ikke brænder dig. Opskriften er ikke svær, men kræver bare, at man er lidt (meget?) tålmodig, for sukker skal smelte langsomt, for ikke at brænde på! Du kan se andre af mine opskrifter med æbler her: æblecrumble med hasselnødder og karamel, makronkage med æbler,  svampet kage med marcipan, æbler og kanel og gammeldags æblekage. Rigtig god fornøjelse!

Tarte tatin – fransk æbletærte

Opskrift til 8-10 personer
Forberedelse 1 t. 30 min.
Tilberedning 30 min.
I alt 2 t.

Ingredienser

Mørdej
Æblefyld

Fremgangsmåde

Mørdej

Hak det kolde smør i melet og smuldr det til en grynet masse. Tilsæt sukker og salt og bland. Kom det sammenpiskede æg i melblandingen og saml hurtigt dejen.

Rul den ud imellem to stykker bagepapir til en cirkel, der er lidt større end panden.

Læg dejen på køl i ca. 1 time imens du forbereder de karamelliserede æbler.

Æblefyld

Skræl æblerne, halver dem og fjern kernehuset (hvis æblerne er store, kan de skæres  i kvarte). Læg æblerne i koldt vand.

Kom sukkeret på en pande, som kan komme i ovnen. Lad sukkeret smelte langsomt, til det bliver til gylden karamel – du skal ikke røre i det (og vær tålmodig, det tager lidt tid, og hvis du skruer for højt op bliver sukkeret for mørkt, inden det er smeltet). Tilsæt smørret, og rør godt rundt med en træske til smør og karamel samler sig. Tør æblerne grundigt i køkkenrulle, og læg dem forsigtigt i karamellen med den buede side nedad. (læg dem evt. i et pænt mønster). Der skal være æbler nok til, at de ligger helt tæt sammen. Kog æblerne i karamellen ved middel varme i ca. 15 min., så de afgiver væske og falder lidt sammen og begynder at blive karamelliseret. Det skal boble lidt imellem æblerne, men pas på karamellen ikke bruser for meget eller bliver for mørk – så tag panden af varmen og køl lidt af. Når æblerne er færdige, tages panden af varmen. Lad den køle af i ca. 30 min.

Tarte tatin

Tænd ovnen på 200 C varmluft.

Tag dejen ud af køleskabet, og læg den over æblerne som et låg. Prøv om du kan trykke den lidt ned langs kanten af panden. Det skal gå hurtigt, for at dejen ikke bliver for blød af varmen. Pas på ikke at brænde fingrene.

Bag tærten midt i ovnen ca. 20-25 min. til dejen er gylden og sprød. Lad tærten køle af i 5-10 min.

Læg et stort serveringsfad over panden, og vend tærten ud. Pas på, at du ikke får varm karamel/saft på dig. Hænger der lidt æblebåde fast i panden, så kan du løsne dem med en palet, og læg dem på tærten. Server den lune tarte tatin med kold cremefraiche eller flødeskum.

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

Skriv en kommentar