Gammeldags æblekage

Min morfar er verdensmester i at lave grød af diverse frugter og bær og især æblegrøden mestrer han til fulde. Æblegrøden laver han dog primært for at få min mormor til at lave verdens bedste gammeldags æblekage med hjemmelavet æblekagerasp. Der er flere måder at lave æblekage på og mange laver det med makroner i stedet for rasp, men med rasp får du en fin balance mellem det sure, søde, sprøde og fede. Jeg har lavet små portionsanretninger, men man kan også servere æblekagen i en stor skål.

Hvis du har æblegrød tilovers så kan du bruge det på din havregrød, skyr, chiagrød eller til pandekager. Opbevar æblegrøden i en tætsluttet beholder i køleskabet, så kan det fint holde sig i en uge. Du kan også bruge æblegrøden i denne anderledes æble-pandekagekage .

Jeg håber, at I vil nyde min version af en gammeldags æblekage og bruge alle de skønne æbler, der er i sæson lige nu. Rigtig god fornøjelse!

Gammeldags æblekage
Ingredienser

Gammeldags æblekage (til 4 glas)

Æblegrød:

1 kg madæbler

1 dl vand

1/2 vaniljestang

Ca. 2-3 spsk sukker (afhængig af æblerne)

Æblekagerasp:

20 g smør

150 g almindelig rasp (endelig ikke færdiglavet æblekagerasp)

1,5 spsk. sukker

Derudover:

Flødeskum af 2 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Æblegrød:

Skyl, skræl og snit æblerne i tern og kom dem i en gryde med vandet og vaniljestang. Lad æblerne koge op og kog et par minutter, inden du tilsætter sukkeret. Mængden af sukker afhænger af, hvor sure eller søde æblerne er, og selvfølgelig af, hvor sød du kan lide din æblegrød. Kog æblegrøden i ca. 5 minutter til den har den rette konsistens. Lad vaniljestangen blive i gryden og lad æblegrøden lidt af og stil den herefter på køl.

Æblekagerasp:

Smelt smørret ved middelvarme på en stegepande. Det må ikke blive brunt. Tilsæt rasp og sukker og bland det rundt. Lad langsomt rasp-blandingen blive ristet imens du jævnligt rører i det med en paletkniv.  Hold godt øje med det, så det ikke pludselig får for meget.

Sådan samler du æblekagen:

Pisk fløden til en let skum. Server enten æblekagen i små glas eller en stor skål. Start med at komme rasp i bunden, herefter æblegrød, rasp igen og tilsidst en god klat flødeskum. Server helst æblekagen med det samme. Velbekomme!

Tip: Æblekageraspen kan sagtens holde sig længe sig længe i en beholder med tætsluttende låg, ligesom småkager.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.