Moussaka - Opskrift på den bedste moussaka med mornaysauce og aubergine
Opskrifter Livsstil Shop

Moussaka

Moussaka – opskrift på den bedste moussaka. Moussaka er en græsk nationalspise, som de fleste, der har rejst i Grækenland kender. Man kan vel sige, at det er grækernes svar på italienernes lasagne. Moussaka består af et lag af tynde skiver kartoffel, et lag grillede aubergineskiver, en smagfuld kødsauce og tilslut en god omgang mornaysauce med mozzarellaost. Man kan tilsætte et par æg til mornaysaucen, for at den får en lidt mere fast konsistens, når moussakaen bages i ovnen (det er der ikke i denne opskrift).

Det er en perfekt ret at servere til aftensmad, gerne sammen med en skål græsk salat og en lækker frisk tzatziki, ligesom man får det i skyggen på en græsk taverna. Retten er velegnet til at lave til mange mennesker eller til flere dage. Jeg lader altid min kødsauce simre ved svag varme i min. 1-2 timer, da det giver en vidunderlig smag, men det er ikke et must, hvis det skal gå lidt hurtigere. Tricket er at lave en ordentlig portion, da kødsaucen sagtens kan fryses ned og tøes op, når der er spaghetti bolognese, lasagne eller moussaka på menuen, da det så er hurtigere at få mad retterne tilberedt. Og har du et glas rødvin, gør det heller ikke kødsaucen dårligere… Prøv også min klassiske lasagne, som du finder opskriften på lige her. Rigtig god fornøjelse!

Moussaka

Varme retter, Aftensmad til 4-6 personer
Forberedelse 1 t. / Tilberedning 45 min. / I alt 2 t.
Ingredienser

Moussaka

Kødsauce

2 løg, skåret i tern

2 fed hvidløg, skåret i tern

500-800 g hakket oksekød

1 dåse flåede, hakkede tomater

1 dåse tomatpure

ca. 3 dl okse- eller grøntsagsbouillon

Oregano, timian og peber

Lidt olie til stegning

Evt. lidt salt

Desuden

1-2 auberginer, skåret i skiver

8-10 mellemstore kartofler, skrællet og skåret i tynde skiver, ca. 700 g

salt

En klat smør til smørring af fadet

Mornaysauce

40 g smør

2 store spsk. mel

ca. 5-6 dl mælk

Salt & peber

Revet muskatnød

100 g revet mozzarella

1-2 kugler frisk mozzarella

Fremgangsmåde

Kødsauce

Brun løg og hvidløg i lidt olie på en sautépande eller i en gryde. Brun derefter det hakkede oksekød. Tilsæt flåede tomater, tomatpuré, bouillon og krydderier (undlad at tilsætte salt her, da bouillonen er salt i sig selv). Kog kødsaucen ved svag varme i 1-2 timer; rør i den undervejs og tilsæt evt. lidt mere bouillon – saucen må ikke være for “tør”.  Smag saucen til, evt. også med lidt salt.

Kartofler og Aubergine

Drys lidt salt på aubergineskiverne og lad dem stå og trække ca. 15 min. Børst saltet af skiverne og grill dem i kort tid på en meget varm pande uden olie. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver (det er lettest på et mandolinjern). Lad kartoffelskiverne ligge i koldt vand, indtil de skal bruges, så de ikke bliver brune.

Mornaysauce

Lav mornaysaucen ved at smelt smørret i en gryde og pisk melet i til en blank opbagning. Varm mælken og tilsæt den lidt ad gangen, imens der piskes grundigt imellem hver gang. Fortsæt indtil du har en halvtyk, blank sauce. Smag den til med salt, peber og friskrevet muskatnød. Når du er klar til at samle mousakkaen tilsættes den revne mozarella ost til saucen og den varmes under omrøring, indtil osten er smeltet.

Sådan samles moussaka’en

Når kødsaucen er klar, smøres et ildfast fad med en klat smør og tænd ovnen på 200 C. Hæld kartoflerne til afdrypning i en si, og tør skiverne godt i køkkenrulle, inden de lægges i bunden af fadet. Drys lidt salt over. Dæk derefter kartoflerne med de grillede aubergineskiver og hæld kødsaucen over. Dæk kødsaucen med den varme mornaysauce og fordel den friske mozarella i stykker over. Stil fadet i ovnen i ca. 40 min. Stik i kartoflerne og mærk efter, at de er blevet møre, inden du tager fadet ud. Lad moussaka’en afkøle en smule, inden den serveres. Velbekomme!

 

Bedøm denne ret

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven