Opskrift på nemme brunede kartofler i ovn med farin. Brunede kartofler er et must at servere som tilbehør til julemaden. Disse brunede kartofler med brun farin laves nemt ved at komme kogte og pillede aspargeskartofler i et ildfast fad med bagepapir. Kartoflerne drysses med brun farin og smør fordeles udover.
Brunede kartofler i ovn med farin
De her brunede kartofler i ovn med farin bages i ovnen i ca. 45 min. og der røres i dem ca. 4-5 gange undervejs, for at sikre at de bliver brunede og karamelliserede over det hele. Det er en god ide at vælge et lille fad, så ligger karamellen nemlig i et tykkere og højere lag, så det dækker kartoflerne bedre.
Jeg bruger altid aspargeskartofler, men kartofler på glas kan også gå an. Sørg blot for at skylle dem godt og tør dem inden brug. Det gør jeg eksempelvis i et stort viskestykke. Der skal bruges brun farin til kartoflerne i ovn, da hvidt sukker ikke karamelliserer på samme måde i ovnen. Det er i stedet hvidt sukker du skal bruge, hvis du laver dem på panden.
Den brune farin giver en lidt anderledes karamelliseret smag, og det smager så lækkert! Prøv at drysse de færdige brunede kartofler med flagesalt, det er next level. Hvis det er dig, der skal stå for de brunede kartofler til julemiddagen, og det er første gang, så er dette den nemmeste opskrift med garanteret perfekt resultat.
Du kan også se min opskrift på brunede kartofler på pande – det er den mere “klassiske” måde at lave brunede kartofler på.
Brunede kartofler
Ingredienser
Fremgangsmåde
Vask kartoflerne grundigt. Skær et lille kryds i skrællen. Kom kartoflerne i en gryde og dæk dem med vand. Kog vandet op. Når vandet koger skal kartoflerne koges i ca. 15 min. (det kommer lidt an på størrelsen på kartoflerne, de skal bare være møre hele vejen igennem, når du stikker i dem med en kniv).
Hæld vandet fra kartoflerne og hæld straks koldt vand over dem. Pil herefter skrællen af kartoflerne. Her kan du enten bruge kartoflerne med det samme eller komme dem i en beholder og sætte dem på køl indtil brug.
Tænd ovnen på 180 C varmluft.
Beklæd et lille ildfast fad med bagepapir. Kom kartoflerne i fadet og drys med brun farin. Skær smørret ud i tern og fordel dem på kartoflerne. Bag kartoflerne i ca. 45 minutter. Rør 4-5 gange i dem undervejs, så kartoflerne bliver brunede på alle sider. Kartoflerne er klar til servering med det samme. Velbekomme!
Brunede kartofler med brun farin
Der er måske mange, der vil synes, at der kun er én rigtig måde at lave brunede kartofler på – og det er måske ikke ved at lavede brunede kartofler med brun farin i ovnen. Mange er til at lave dem på panden. Sådan var jeg nok også selv, men så prøvede jeg at lave brunede kartofler i ovn med farin, og jeg blev virkelig positivt overrasket over resultatet!
Hvis du ikke vil eksperimentere for meget selve juleaften, så kan du jo prøve at lave en lille portion en uge eller to før. Så kan du selv vurdere, om du vil prøve det an juleaften eller ej.
Koordinering i ovn
Juleaften er der ofte pladsproblemer i ovnen, hvor det i forvejen kan være lidt af en kunst at jonglere mellem forskellige stegetemperaturer og stegetider for and, flæskesteg og hvad man ellers har tradition for at sætte på julebordet.
De brunede kartofler i ovn er ikke så sarte, og de kan med fint resultat brunes ved lidt lavere temperatur, f.eks. en times tid sammen med langtidsstegt steg ved 125-150 C. Giv dem evt. en hurtig tur ved ca. 200 C lige inden servering.
Kan man varme brune kartofler op igen? Ja, du kan faktisk godt varme dem op igen. Det betyder dog ikke, at jeg vil anbefale dig at lave dem dagen før og så bare varme dem op inden julemiddagen. De er stadig klart bedst at lave lige inden, at middagen er klar.
Hvad kan man få til brunede kartofler? Du kan servere dem til en helt klassisk julemiddag med en god saftig flæskesteg, en god sovs og en omgang hjemmelavet rødkål. De hører sig altid til julemaden hjemme hos min familie og jeg.
Kan man varme brunede kartofler i mikroovn? Ja, det kan du godt. Det kan være smart, hvis du virkelig ikke har mulighed for at lave dem klar til julemiddagen. De vil dog altid smage bedst, når de lige er kommet ud af ovnen.
Skriv endelig en kommentar