Brunede kartofler på pande - Nem opskrift på brunede kartofler
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Brunede kartofler på pande

Brunede kartofler på pande – Opskrift på brunede kartofler på pande med asparges kartofler, sukker og smør. Brunede kartofler er et must at servere som tilbehør til julemaden. I min familie får vi altid brunede kartofler, alm. hvide kartofler, and, flæskesteg, rødkål, en frisk rødkålssalat og selvfølgelig den gode julesauce. Det er altid min mormor, der står for de brunede kartofler, for dem mestrer hun til fulde.

Brunede kartofler på panden

Det er faktisk ret nemt at lave brunede kartofler, hvis bare man følger opskriften slavisk og væbner sig med tålmodighed. Brunede kartofler består egentlig kun af 3 ingredienser: Kartofler, sukker og smør. Sukkeret skal opløses på panden, hvorefter smørret tilsættes og røres rundt indtil det er bruset af. Herefter tilsættes kartoflerne, som “koger” sammen med karamellen.

De brunede kartofler kan godt stå i karamellen ved svag varme, imens det øvrige til julemaden færdiggøres.

Asparges kartofler vs. kartofler på glas

I min familie bruger vi altid kogte og pillede asparges kartofler, når de brunede kartofler skal laves juleaften. Vi synes de smager bedst, dem man selv koger. Man kan dog sagtens bruge dem på glas, men man skal være opmærksom på, at de skal være helt tørre inden de kommes på panden. Hvis de ikke er helt tørre kan de godt “springe”.

Gode råd til perfekt resultat med brunede kartofler

  •  Kartoflerne skal være kolde og må ikke være våde, når de tilsættes.
  •  Sukkeret skal være helt opløst inden smørret tilsættes.
  •  Det er vigtigt, at man giver sig god tid, så kartoflerne når at blive karamelliseret hele vejen rundt.

Prøv også min opskrift på brunede kartofler i ovn, flæskesteg i airfryer og min mors rødkål. Rigtig god fornøjelse!

 

Brunede kartofler på pande

Opskrift til 4 personer
Forberedelse 20 min.
Tilberedning 20 min.
I alt + 1 t.

Ingredienser

Fremgangsmåde

Vask kartoflerne grundigt. Skær et lille kryds i skrællen. Kom kartoflerne i en gryde og dæk dem med vand. Tilsæt 2 tsk. salt. Kog vandet op.

Når vandet koger skal kartoflerne koges i ca. 15 min. (det kommer lidt an på størrelsen på kartoflerne, de skal bare være møre, men faste hele vejen igennem, når du stikker i dem med en kniv).

Hæld vandet fra kartoflerne og hæld straks koldt vand over dem. Pil herefter skrællen af kartoflerne. Her kan du enten bruge kartoflerne med det samme eller komme dem i en beholder og sætte dem på køl indtil brug.

Kom sukkeret på panden, så det dækker panden i et tyndt lag. Tænd panden på middelvarme og lad sukkeret smelte langsomt. Rør ikke i sukkeret. Når sukkeret er blevet til en gylden karamel tilsættes smørret, som skal smelte og bruse op. Rør rundt i smørret indtil en jævn masse, hvor smørret ikke bruser mere.

Hæld nu de kolde kartofler på panden og lad dem stå i karamellen ved middelvarme. Vip indimellem panden, sådan at kartoflerne bliver vendt – de bliver nemlig nemt ødelagt og hakkede, hvis du bruger en paletkniv. Man kan godt vende kartoflerne forsigtigt med en træspatel.

Vær tålmodig og lad kartoflerne stå indtil de er brunede og glaserede hele vejen rundt og er godt gennemvarme. Herefter er kartoflerne klar til servering. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

1 kommentar

Skriv en kommentar