Brunede kartofler i ovn - Lækre brunede kartofler med brun farin
Opskrifter Livsstil Shop

Brunede kartofler i ovn

Opskrift på nemme brunede kartofler i ovn. Brunede kartofler er et must at servere som tilbehør til  julemaden. Historien om de brunede kartofler stammer tilbage fra 1800-tallet og har siden da været at finde på bordet juleaften.

Disse brunede kartofler laves nemt ved at komme kogte og pillede aspargeskartofler i et ildfast fad med bagepapir. Det er sådan en ret, som skal laves færdig lige inden servering. Du kan desværre ikke lave dem om formiddagen, varme dem op lige inden, og så stadig få det bedste resultat.

Det at lave dem i ovnen er meget nemmere, end at lave dem på panden. Det gælder særligt, hvis I er mange mennesker, der skal samles om bordet. Når du laver brunede kartofler i ovn, kan du tage et stort fad, hvis I er mange mennesker.

Hvis I er mange er det lidt sværere, hvis de skulle laves på panden. Der kan det ende med, at man skal bruge to pander, hvis der er rigtig mange kartofler. Ofte har man også andre ting stående på komfuret, der optager plads.

Derfor kan det være svært at lave brunede kartofler til meget flere end 5-6 mennesker af gangen. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor mange kartofler I hver især kan spise. Hos os spiser vi nemlig en del, og der laver jeg dem altid i ovnen, da det er nemmere.

Brunede kartofler med brun farin

De her brunede kartofler med brun farin bages i ovnen med brun farin og smør. Kartoflerne bages i ovnen i ca. 45 min. og der røres i dem ca. 4-5 gange undervejs, for at sikre at de bliver brunede og karamelliserede over det hele. Det er en god ide at vælge et lille fad, så ligger karamellen nemlig i et tykkere og højere lag, så dækker det de brunede kartofler med brun farin bedre.

Når jeg laver brunede kartofler i ovn bruger altid aspargeskartofler, men kartofler på glas kan også gå an. Sørg blot for at skylle dem godt og tør dem inden brug. Der skal bruges brun farin til kartoflerne i ovn, da hvidt sukker ikke karamelliserer på samme måde i ovnen. Den brune farin giver en lidt anderledes karamelliseret smag, og det smager bedre end brune kartofler i ovn med sukker.

Prøv at drysse de færdige brunede kartofler med flagesalt, det er next level. Hvis det er dig, der skal stå for de brunede kartofler til julemiddagen, og det er første gang, så er dette den nemmeste opskrift med garanteret perfekt resultat. Du kan servere de brunede kartofler til en saftig flæskesteg, and, en god sovs, hjemmelavet rødkål og denne rødkålssalat med saltmandler og æbler.

Mine tips til at kordinere maden juleaften

Juleaften er der ofte pladsproblemer i ovnen, hvor det i forvejen kan være lidt af en kunst at jonglere imellem forskellige stegetemperaturer og stegetider for and, flæskesteg og hvad man ellers har tradition for at sætte på julebordet.

De brunede kartofler i ovn er ikke så sarte, og de kan med fint resultat brunes ved lidt lavere temperatur, f.eks. en times tid sammen med langtidsstegt steg ved 125-150 C. Giv dem evt. en hurtig tur ved ca. 200 C lige inden servering.

Kan man varme brunede kartofler op igen? Hvis du mod forventning ikke får spist alle dine brunede kartofler med brun farin juleaften, så kan du sagtens gemme dem til dagen efter. Du kan med fordel gøre det i en gryde ved lav varme med en lille klat smør i.

Kan man varme brunede kartofler i mikroovn? Der er lidt delte meninger om, hvorvidt kartoflerne mister meget af sin smag, når de bliver varmet op i mikroovn. Du kan med fordel lige prøve at varme en enkelt i den og prøve at se, hvordan det smager. Ellers skal du varme dem i en gryde som beskrevet ovenfor.

Hvorfor bliver skrællede kartofler brune? Du kender det måske – du skræller dine kartofler, og så går der noget tid, og så er de blevet brune. Det skal du ikke være bange for, da det er helt naturligt. Der sker nemlig en enzymanisk brunfarvning, der gør, at kartoflerne bliver brune, når de bliver skrællet. Du skal ikke blive bekymret, hvis du står og skræller kartofler til brunede kartofler i ovn – det betyder ikke noget for smagen.

Tilbehør til 4 personer
Forberedelse 15 min. / Tilberedning 45 min. / I alt 1 t.
Ingredienser

Brunede kartofler i ovn

1 kg aspargeskartofler

140 g brun farin

35 g smør

 

Fremgangsmåde

Brunede kartofler i ovn

Vask kartoflerne grundigt. Skær et lille kryds i skrællen. Kom kartoflerne i en gryde og dæk dem med vand. Kog vandet op. Når vandet koger skal kartoflerne koges i ca. 15 min. (det kommer lidt an på størrelsen på kartoflerne, de skal bare være møre hele vejen igennem, når du stikker i dem med en kniv).

Hæld vandet fra kartoflerne og hæld straks koldt vand over dem. Pil herefter skrællen af kartoflerne. Her kan du enten bruge kartoflerne med det samme eller komme dem i en beholder og sætte dem på køl indtil brug.

Tænd ovnen på 180 C varmluft.

Beklæd et lille ildfast fad med bagepapir. Kom kartoflerne i fadet og drys med brun farin. Skær smørret ud i tern og fordel dem på kartoflerne. Bag kartoflerne i ca. 45 minutter. Rør 4-5 gange i dem undervejs, så kartoflerne bliver brunede på alle sider. Kartoflerne er klar til servering med det samme. Velbekomme!

 

Bedøm denne ret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Kurv Luk
Updating…

Ingen varer i kurven.