Pastitio (græsk lasagne) – Opskrift på græsk lasagne Pastitio med bucatini pasta, krydret kødsauce og bechamelsauce. Pastitio er en græsk ret, som består af bucatini pasta (tykke spaghetti med hul i midten) i bunden, en krydret kødsauce og tilsidst en bechamelsauce. Jeg har drysset revet mozzarella på, men det behøver man slet ikke. Retten minder om den italienske lasagne og også lidt som den græske moussaka, hvor der bare er kartofler og aubergine i.
Jeg har fået kødsauce mange gange på Kreta, og det der kendetegner den græske kødsauce er, at den er meget krydret og det er især kanel der dominerer. Her kan man enten tilsætte stødt kanel eller hele kanelstænger. Hvis der bruges hele kanelstænger, så skal de blot fiskes op, inden retten samles. Retten laves oprindeligt med den græske vin Romeko, men de fleste tørre hvidvin eller rødvin kan bruges i saucen. Hvis du ikke kan finde bucatini pasta, så kan alm. spaghetti også bruges. Rigtig god fornøjelse!
Pastitio (græsk lasagne)
Ingredienser
KødsauceFremgangsmåde
Kødsauce
Svits løg og hvidløg i olivenolie. Brun kødet af og tilsæt kanel, laurbærblade, paprika og oregano. Tilsæt tomatpure og hæld rødvin og hakkede tomater på og lad det simre under låg i min. 30 min. men allerbedst 2-3 timer. Smag til med salt og peber. Fisk laurbærblade og kanelstænger op.
Bechamelsauce
Lige inden Pastitio samles: Smelt smørret i en gryde og pisk melet i til en blank opbagning. Varm mælken og tilsæt den lidt ad gangen, imens der piskes grundigt imellem hver gang. Fortsæt indtil du har en halvtyk, blank sauce. Smag den til med salt, peber og friskrevet muskatnød.
Tænd ovnen på 200 C varmluft.
Kom kogt bucatini i bunden af et ildfast fad (lasagne fad). Hæld kødsaucen udover og tilsidst bechamelsauce. Drys med revet mozzarella (valgfrit). Bag i ovnen i ca. 30 min. Lad Pastitio afkøle lidt inden den serveres. Velbekomme!
Gode tips til at lave græsk lasagne
Når du skal lave pastitio, den græske lasagne, er der nogle sjove tricks, du kan bruge for at gøre retten ekstra lækker. Start med at vælge noget godt hakket kød – en blanding af okse- og svinekød fungerer super godt. Steg det sammen med løg og hvidløg, så hele køkkenet dufter fantastisk.
Tilsæt krydderier som kanel og oregano for at give retten den helt rigtige græske smag. Glem ikke bechamelsaucen! Den skal være cremet og lækker, så brug smør, mel og mælk, og husk at krydre med lidt muskatnød og salt.
Når du samler pastitioen, skift lag af pasta, kødsauce og bechamel. Slut af med et lag bechamel og drys lidt revet ost ovenpå, så det bliver gyldent og lækkert i ovnen. Bag den, indtil den er boblende og har fået en flot farve.
Lad den hvile et par minutter, før du skærer den ud. Server med en frisk salat ved siden af, så du får en lækker og smagfuld græsk klassiker, som helt sikkert vil imponere!
Skriv endelig en kommentar