Koldhævede boller med havregryn - Den bedste opskrift

NY BOG: FAVORITTERNE – KØB BOGEN HER – GRATIS SIGNERING – HURTIG LEVERING

Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Koldhævede boller med havregryn

Disse koldhævede boller med havregryn er super nemme at lave. Hjemmebagte koldhævede boller er altid lækkert. Dejen røres sammen om aftenen og bollerne formes og bages om morgnen – det er da nemt! De koldhævede boller minder meget om mine (ikke koldhævede) æltefri boller med havregryn og græskarkerner og disse, som er med grahamsmel og solsikkekerner. Du kan tilsætte lige den meltype til dejen, som du ønsker. Diverse frø og kerner er også lækkert.

Jeg har i denne opskrift kun tilsat hvedemel, fordi det bare smager fantastisk og jeg indrømmer gerne, de smager så godt, så jeg har allerede bagt dem 2 gange i denne uge (og det er kun tirsdag i dag). Du kan enten lave bollerne i alm. størrelse eller lave dem lidt større og bruge dem som sandwichbrød. Og hvis alle bollerne ikke når at blive spist, så kan de sagtens fryses ned. Og nu ikke mere bollesnak for denne gang! God bagelyst!

Koldhævede boller med havregryn

Opskrift til 6-8 personer
Forberedelse + 12 t.
Tilberedning 15 min.
I alt + 12 t.

Ingredienser

Koldhævede boller med havregryn (ca. 18 stk.)

Fremgangsmåde

Koldhævede boller med havregryn

Opløs gær i vandet i en skål. Kom havregryn i skålen og lad dem stå at suge lidt af vandet til sig i ca. 10 minutter. Kom salt, surmælksprodukt, olie og sukker i skålen. Tilsæt melet lidt ad gangen, imens du rører i dejen med en stor ske. Dejen skal blive til en tyk og klistret grød. Hvis dejen virker for våd, så tilsæt lidt mere mel. Sæt dejen til hævning natten over et koldt sted med husholdningsfilm over, samt et viskestykke.

Næste dag tændes ovnen, med en bageplade i, på 250 C varmluft, imens dejen fortsat hæver. Sæt bollerne med to våde skeer på et stykke bagepapir og træk bagepapiret over på den varme plade. Drys evt. lidt ekstra havregryn eller nogle andre kerner på bollerne. Bag bollerne nederst i ovnen i ca. 14-16 minutter eller indtil de er let gyldne og sprøde, når du banker på dem. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

29 kommentarer
  1. Mine boller blev ret flade, så man dårligt kunne skære dem over ? hvad er gået galt? De var ellers super luftige indvendig og sprøde udenpå ?

    Vh. Simone

  2. Hej Frederikke, jeg er flyttet til USA og kan kun opdrive Active dry yeast i butikkerne. Jeg har forsøgt mig på to forskellige måder med din opskrift her og udskiftet gær med ca. 1/2 spsk. tørgær. Desværre kan jeg ikke få min dej til at hæve. Ved du hvad, der kan være gået galt?

    1. Når for den da! Jeg ved, at der er mange der har bagt disse boller med stor succes, så det gør mig virkelig ked af det, at du skriver dette… Kan dejen mon have hævet for lidt eller for længe, har din ovn været varm nok?

    1. Enten har dejen stået for koldt eller også, så har den ikke hævet længe nok 🙂 Du kan tage dejen ud på køkkenbordet, imens ovnen varmer op, så skulle den i hvert fald gerne hæve 🙂

  3. sindsygt gode boller!
    Laver dem inden jeg går i seng, så de bare skal i ovnen dagen efter. De er altid meget luftige og holder sig fugtige længe!
    Bruger dem også til toast med ost og skinke.

  4. Jeg lavede disse boller i morges med stor succes! De blev så gode, luftige og med en lækker tynd skorpe. Ved at tilføje havregryn mætter de også længere, og det giver også en god struktur. Jeg tror disse bliver et fast sortiment i huset fremover. Tusind tak!
    Har du prøvet at lave dem uden et surmælksprodukt? Det er nemlig ikke altid jeg har det i huset 🙂

  5. Hej Frederikke, kan opskriften eventuel laves om til “ikke-koldhævning” ? 🙂 Vil gerne lave dem idag, men glemte at starte dejen igår… Bh veronica

  6. Hej Frederikke,
    Kan disse boller eventuelt laves med tørgær istedet? Har ikke lige kunne finde frisk gær i disse corona tider 🙂

    1. Ja, det kan de sagtens, jeg ved dog ikke, hvor meget tørgær der skal bruges 🙂 Men det kan du helt sikkert google. Rigtig god fornøjelse! Kh Frederikke

  7. Jeg lavede disse boller igår til en brunch fødselsdag og jeg måtte ende med at med at smide allesammen ud og drøne i bageren efter brød en time før gæsterne kom. Jeg fulgte opskriften, men den enkelte undtagelse at jeg tilføjede lidt kanel, men bollerne smagte simpelthen bare af ingenting. De var uden smag og havde endda fået alt for meget varme, selvom jeg endda tog dem ud 2-3 minutter før den nævnte tid. Det var super øv at stå i den situation en time før man får gæster og jeg kan bestemt ikke anbefale denne opskrift.

    1. Øv, sikke en ærgerlig kommentar at få. Det er jeg godt nok ked af at høre… Har kun hørt at folk er vilde med denne opskrift, så mon du har glemt at komme nogle af ingredienserne i dejen? For det lyder mærkeligt, at de slet ikke smagte af noget…Kh Frederikke

  8. Verdens bedste opskrift på verdens bedste boller. Har kun oplevet at få ros for mit bagværk, når disse er blevet serveret.
    Fantastisk arbejde Frederikke. Tak! 🙂

  9. Hej Frederikke, nå du siger, at dejen skal hæves „et koldt sted“, kunne det så være i køleskabet eller er det for koldt? 🙂

  10. Laver disse boller med stor succes hver weekend 🤩 Kæmpe anbefaling herfra. De er et hit på morgenbordet og dagene efter er de gode i madpakken. Laver altid dobbel portion og fryser nogle ned. MUMS..!

  11. Jeg bruger tørgær. En halv pakke. Synes det er sikrere at arbejde med. Nogen gange laver jeg 2 formbrød af opskriften. 185 grader 45 minutter. Når jeg bager boller bruger jeg 14 minutter 215 grader ellers synes jeg de bliver for mørke. Et godt tip er at bruge halv tipo mel.

      1. Mine favorit go to boller som børnene elsker. Det virker fint hvis man står uden græsk yoghurt og bruger creme fraiche i stedet hvis det lige er det eneste man har. Derudover synes jeg at det virker godt at bruge 50g mere havregryn end opskriften siger 😊

Skriv en kommentar