Hjemmelavet rødkål - Lækker opskrift på hjemmelavet rødkål til julemiddagen
Opskrifter Livsstil Shop

Hjemmelavet rødkål

Hjemmelavet rødkål – Opskrift på den lækreste hjemmelavede rødkål. Hjemmelavet rødkål smager virkelig dejligt til julemiddagen. Lige tilpas sødt og skarpt til at passe til and, steg og sovs! Det er faktisk utroligt nemt at lave sin egen rødkål, for det meste af tiden passer den sig selv. Man skal bare sørge for at sætte et par timer af, til at den kan stå og hygge sig på kogepladen. Du kan sagtens lave rødkålen nogle dage, inden den skal bruges – den bliver kun bedre af at stå at trække, og så er der den opgave mindre juleaftensdag.

Rødkålen skal have både syre og sødme. Jeg bruger æblecidereddike og balsamicoeddike, og sødme fra gele, f.eks. solbærgele, og måske en skefuld rørsukker. Desuden kommer jeg æblemost i, som jo både er lidt syrligt og sødt. Derudover kommer jeg ingen særlige krydderier i, for jeg kan bedst lide at rødkålen smager af….rødkål. Men det står selvfølgelig en frit for at tilsætte en kanelstang, et par stjerneanis, en teskefuld nelliker, et par laurbærblade eller appelsinskal – jeg synes bare ikke, at det er nødvendigt.

Rødkålen fylder temmelig meget, når man har skåret den ud, men opskriften giver ikke en kæmpe portion, for kålen falder meget sammen under kogning. Jeg plejer at bruge den ene halvdel af rødkålshovedet til denne kogte rødkål, og den anden halvdel til en knasende frisk rødkålssalat, som er et skønt supplement til middagen. Begge dele er rigtig dejlige at spise til rester dagen efter.

I det hele taget kan man jo spise hjemmelavet rødkål til mange andre lejligheder end juleaften! Absolut klassiker er selvfølgelig flæskestegssandvich med hjemmebagte burgerboller, men jo også f.eks. til denne opskrift på ovnstegt kylling med hvidløg og kartofler eller kyllingefrikadeller. Rigtig god fornøjelse!

Hjemmelavet rødkål

Tilbehør til 6 personer
Forberedelse 20 min. / Tilberedning 2,5 t. / I alt 3 t.
Ingredienser

Hjemmelavet rødkål, til ca. 6 pers.

1 lille eller 1/2 stort rødkålshoved, ca. 1 kg

1/2 dl æblecidereddike

1/4 dl balsamicoeddike

1 dl æblemost

ca. 150 g gelé, f.eks. solbær eller ribs

1 tsk. groft salt

Et par vrid peber fra peberkværnen

Evt. 1-2 spsk. rørsukker

1 spsk. andefedt, tilsættes inden servering

 

Fremgangsmåde

Hjemmelavet rødkål

Skær først rødkålshovedet over, derefter i kvarte og skær så kålen i strimler. Den hvide stok skæres fra og skal ikke bruges. Kom rødkålen i en gryde og tilsæt æbleeddike, balsamicoeddike, æblemost, gelé og salt.

Varm gryden op til det begynder at koge omkring rødkålen, rør rundt og skru ned for varmen, sådan at kålen blot småkoger. Lad den koge ved svag varme en times tid og smag på kålen, om der skal tilsættes lidt ekstra salt eller rørsukker. Lad rødkålen koge videre endnu en times tid ved svag varme. Tag låget af så lidt af væsken kan dampe fra. Smag igen rødkålen til, og giv den også lidt peber. Inden rødkålen skal serveres, røres en skefuld andefedt i. Det giver ekstra smag og gør rødkålen fin blank. Opbevar rødkålen på køl, hvis du ikke skal bruge den med det samme.

 

Bedøm denne ret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Kurv Luk
Updating…

Ingen varer i kurven.