Semlor er boller som fyldes med mandelmasse og flødeskum. En ret perfekt kombination, hvis du spørger mig. Denne udgave har jeg lavet dem kæmpestore, med en mere blød og luftig bolle fyldt med hjemmelavet mandelmasse, hvor jeg bruger ristede mandler. Det giver en helt særlig smag.
Jeg har nemlig også en anden opskrift på Semlor fastelavnsboller. Dem har jeg bare bagt i en mindre udgave og med en anderledes bolle med chokolade indeni. De er nu også gode!
Semlor er så lækre og jeg drømmer tit om at tage til Stockholm og lave en Semlor-guide. Når man omtaler semlor i ental, så hedder det bare en semla. Jeg bruger dog ofte selv betegnelsen semlor, selvom der er tale om ental.
Bløde og luftige Semlor (svenske fastelavnsboller)
Ingredienser
DejFremgangsmåde
Dej
Smelt smør i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt mælk og knuste kardemommefrø.
Opløs gæren i den lune (det skal være lillefinger varmt) mælkeblanding i en røreskål. Tilsæt sukker og æg. Tilsæt næsten alt melet og salt og ælt dejen med dejkrogen. Tilsæt evt. resten af melet, hvis dejen virker for våd. Mel suger forskelligt, så det er ikke sikkert, at det hele skal bruges.
Dejen skal være blank og smidig og slippe skålen. Det tager ca. 5-10 min. på røremaskine. Lad dejen hæve lunt i 30 minutter dækket af et fugtigt viskestykke.
Del herefter dejen i ca. 12-14 lige store stykker af ca. 70 g og tril stykkerne til boller. Placer bollerne på en bageplade med bagepapir. Du kan enten sætte dem tæt, så de hæver sammen, eller du kan sætte bollerne med lidt mellemrum.
Lad bollerne hæver yderligere 1 time under et fugtigt viskestykke.
Tænd ovnen på 210 C varmluft.
Pensl bollerne med sammenpisket æg. Bag bollerne i ca. 10-12 min. eller indtil de er gyldne. Lad bollerne afkøle.
Mandelmasse
Tænd ovnen på 200 C varmluft.
Kom mandlerne (både de 200 g og de 50 g) på en bageplade med bagepapir og rist dem i ca. 8 min.
Hak 200 g af mandlerne (med skal) i en foodprocessor til de er helt fint malede. Tilsæt flormelis og kardemomme og blend igen. Tilsæt til sidst æggehviden og blend indtil det bliver en ensartet masse.
Hvis massen bliver lidt for flydende, så kan du sagtens tilsætte lidt flere mandler, men det burde ikke blive nødvendigt. Hvis du syntes massen er for smuldret, så tilsæt evt. lidt kogende vand. Kom mandelmassen i en sprøjtepose.
Sådan samler du Semlor
Klip en trekant på toppen af hver bolle. Fjern forsigtigt trekanten og fyld så hullerne op med mandelmassen. Pisk fløden til fast skum (den må ikke blive for flydende). Hæld flødeskummet op i en sprøjtepose med en stjernetyl. Sprøjt flødeskum ud på hver bolle, hak de resterende 50 g mandler groft, drys mandler på flødeskummet og slut af med at lægge den lille bolletrekant tilbage på bollen. Drys flormelis på bollerne og server straks. Velbekomme!
Svenske fastelavnsboller
Det er som sagt svenskernes svar på fastelavnsboller. Som du måske ved, så er svenskerne særligt glade for kardemomme i deres bagværk, og derfor er der selvfølgelig også kardemomme i deres svenske fastelavnsboller. Du finder eksempelvis også kardemomme i deres kardemommesnurrer, som de er særligt kendt for.
Når du skal lave de her svenske fastelavnsboller, kan jeg anbefale dig at bruge kardekommekapsler og knuse dem i en morder. Det giver en helt ekstra smag af kardemomme. Det er dog ikke nødvendigt, og du kan sagtens bruge almindelig stødt kardemomme.
Du kan se, hvordan jeg fylder mine semlor i billederne øverst. Det er faktisk ret nemt, og du skal faktisk bare klippe toppen af bollen ud i en trekant. Skal det være endnu nemmere, skærer du toppen af ved at skære lige over, fylder den og placerer toppen øverst.
Når du har lavet dem færdige, kan du spise dem straks, ellers skal de opbevares på køl. Når du så skal nyde dem, så kan du med fordel tage dem ud 15-20 min. før, så de ikke er iskolde, når de skal spises. De er bedst, når de har stået ude lidt. De skal dog være på køl lige meget hvad, da der jo er flødeskum i bollerne.
Hvor kommer semlor fra? Semlor er en svensk fastelavnsbolle, så ligesom at vi i Danmark har gammeldags fastelavnsboller og fastelavnsboller af wienerdej. Det er en gammel tradition at spise en semla til fastelavn. En tradition vi i de senere år har taget til os her i Danmark, samtidig med at flere og flere er gået op i fastelavnsboller.
Hvornår spiser man semlor? Semlor er som tidligere nævnt en svensk fastelavnsbolle, og både danskerne og svenskerne spiser dem op til fastelavn. I Sverige spises de dog traditionelt set på det, som de kalder festisdagen, der er dagen før fastelavn. Her i Danmark for de flestes vedkommende et par uger inde i det nye år alt efter, hvornår fastelavn falder.
Du kan se alle mine opskrifter på lækre fastelavnsboller lige her. Her finder du alt lige fra gammeldags flødeboller, til semlor til wienerbrødsfastelavnsboller.
Skriv endelig en kommentar
Hej Frederikke
Jeg forsøgte at lave disse boller, men da jeg bagte dem i ovnen, sprækkede de alle sammen 🙁 ved du, hvad årsagen til dette kan være?
Enten har de bagt for længe, dejen er blevet æltet for længe eller også er de hævet for længe. Kan ikke lige komme i tanker om, hvad det ellers kan være 🙂
Har lige bagt de her fastelavsboller, og de blev så bløde! Og det var uden røremaskine, så det kan godt lade sig gøre 🙂 Ville dog tilføje mere kardomme næste gang, men sådan har jeg det altid hehe