Svampet citronmåne – en klassisk kage som de fleste vidst kan lide. Mange forbinder nok citronmåne med den citronmåne man kan købe i supermarkedet og på tanken, hvor glasuren er helt gul og der er skruet ekstra op for e-numre og sukker. Det er slet ikke så svært at bage kagen selv, og den smager så meget bedre end den man kan købe. Jeg har bagt kagen i en glutenfri version, hvor jeg, i stedet for hvedemel, har brugt mandelmel. Kagen er simpelthen så svampet og saftig og helt perfekt syrlig. Den er super nem og hurtig at bage og kan med fordel bages dagen i forvejen og så pyntes lige inden servering.
Ingredienser
Citronmåne (ca. 12 stykker kage):
300 g smør, blødt
300 g sukker
200 g marcipan, revet
Skal af 2 øko citroner
2 tsk. vaniljesukker
5 æg
140 g mandelmel
60 g kartoffelmel
2 tsk. bagepulver
Saft af 2 øko citroner
Citronglasur:
150 g flormelis
Ca.5 spsk. citronsaft
1 spsk. kogende vand
Fremgangsmåde
Citronmåne:
Tænd ovnen på 185 C varmluft.
Pisk smør, sukker, marcipan, citronskal og vaniljesukker sammen. Tilsæt et æg adgangen imens der fortsat piskes. Bland mandelmel, kartoffelmel og bagepulver sammen i en skål og pisk det i dejen skiftevis med citronsaft. Beklæd en springform på ca. 25 cm i diameter med bagepapir og fordel dejen i springformen.Bag kagen i ovnen i ca. 45-50 minutter. Lad den køle af.
Citronglasur:
Rør ingredienserne sammen til en ensartet glasur.
Smør glasuren på den afkølede kage og pynt med f.eks. revet citronskal og spiselige blomster. Velbekomme!
Kan man “nøjes” med alm. mel i stedet for kartoffel- og mandelmel?
Ja, det kan du godt 🙂
Hej Frederikke!
Hvor ser den citronmåne lækker ud! Jeg tænker at prøve din opskrift her i weekenden (dog kun med alm. hvedemel, fordi det er lige hvad jeg har) og i en springform på cirka 18 cm i diameter. Ved du hvor meget bør regulere i bagetiden og mængden af ingredienserne? 🙂
Jeg har hørt at du også har brugt en hindbærmousse til at toppe citronkagen med. Vil du dele opskriften på hindbærmoussen også? 🙂 Det så mega lækkert ud! :-p
Det var en sød følger, der havde bagt kagen og pyntet den med hindbærmousse 🙂 Men jeg har en hindbærmousse opskrift lige her
Hej Frederikke,
Ved du om man kan fryse den lækre kage?
Mvh Julie
Ja, det kan man 🙂
Dejligt din citronmåne er glutenfri
Skønt at høre 🙂
Hej Frefderikke
Kan man lave kagen dagen før? og i så fald stiller du den så på køl til den skal bruges?
mvh
Søs
Ja, den kan sagtens laves dagen før og så opbevares på køl 🙂
Hej Frederikke
Jeg har set andre der blander stødt gurkemeje i cironkage, for at opnå den gule farve. Det kan vel sagtens også puttes i citronglasur. Den er jo næsten smagsneutral. Det vil jeg prøve, når jeg bager efter din opskrift.
Uh, ja, det lyder da lækkert! Skriv gerne til mig, hvis du prøver det 🙂
Hej Frederikke
Bliver kagen ligeså svampet med alm. hvedemel?
Ja, den bliver dejlig svampet 🙂