Risengrød – Opskrift på klassisk risengrød serveret med kanelsukker og smørklat. Når december og julen nærmer sig, så er det tid til at koge risengrød og nyde sammen med en nisseøl eller rød saftevand. Den klassiske risengrød kender alle danske hjem vidst og de fleste spiser risengrød mange gange i løbet af december måned.
Risengrød laves på grødris eller risottoris, vand, sødmælk og salt og det er en ganske nem, billig og hyggelig ret. Det tager lidt tid for risene at blive tilberedt, og der skal røres i grøden undervejs, da det nemt brænder på. Det nemmeste er at sætte uret, så der røres i gryden hvert 5. minut indtil grøden ca. har kogt i 40-45 minutter.
Risene skal være møre og grøden skal være dejlig cremet. Hvis du synes at grøden er for tynd, så skal den koges længere, hvis du derimod synes, at den er blevet for tyk, så tilsættes der mere mælk.
Risengrød lavet i “høkasse”
I denne opskrift har jeg kogt grøden, som normalt på en kogeplade, men man kan også gøre det med en høkasse, så man ikke skal røre i gryden hele tiden. Når risene er kogt godt op, og gryden er blevet gennemvarm, stiller jeg den i en ”høkasse”: Kog blandingen op og rør godt i gryden, så risene ikke sætter sig fast i bunden. Skru ned for varmen og kog i ca. 15 min. ved svag varme. Stil nu gryden i en ”høkasse” i ca. 1 time ved at lægge et stort håndklæde i en seng og dæk med et lag aviser, stil gryden på midten og pak aviser og derefter håndklædet tæt omkring den, dæk godt til med en dyne og lad gryden stå og passe sig selv. Tag gryden fra høkassen (pas på – den er varm!) og tjek grøden. Hvis den stadig er lidt tynd, så giv den et opkog under omrøring, og lad den koge lidt mere ind.
Vegansk risengrød
Risengrød kan sagtens laves i en vegansk udgave. Grødrisene er stadig de samme, men skift sødmælken ud med f.eks. kokosmælk, havremælk, mandelmælk eller rismælk. Hvis du oplever, at grøden ikke blive ligeså cremet, som hvis den laves med sødmælk, så kan der tilsættes en smule plantefløde til grøden i de sidste par minutter af kogetiden.
Se også min opskrift på den bedste risalamande lige her og min opskrift på vegansk risalamande lige her med appelsinsirup. Rigtig god fornøjelse!
Risengrød
Ingredienser
RisengrødFremgangsmåde
Risengrød
Kog vandet vand i en stor tykbundet gryde. Tilsæt risene og lad dem koge i et par minutter. Tilsæt herefter 1,5 L af mælken og salt. Skru ned på middelvarme. Det tager lidt tid, for risene at blive tilberedt, og der skal røres i grøden undervejs, da det nemt brænder på. Det nemmeste er at sætte uret, så der røres i gryden hvert 5. minut indtil grøden ca. har kogt i 40-45 minutter.
Risene skal være møre og grøden skal være dejlig cremet. Hvis du synes at grøden er for tynd, så skal den koges længere, hvis du derimod synes, at den er blevet for tyk, så tilsættes der mere mælk.
Ved servering blandes kanel og sukker og drysses på grøden. Kom en smørklat i midten og server straks den varme grød. Velbekomme!
Skriv endelig en kommentar