Luciaboller med fyld – Opskrift på den bedste bløde, luftige og smørfyldte luciaboller med vaniljefyld og knasende sukkerdrys. Disse luciaboller med vaniljefyld, appelsin-smør og sukkerdrys er noget nær det bedste jeg nogensinde har bagt. Den bløde og luftige dej med safran, den søde vaniljefyld, smeltet smør med appelsinskal og sukkerdrys er simpelthen en genial kombination.
Du kan også prøve min opskrift på snegle inspireret af svenske luciaboller – de er virkelig gode.
Luciaboller med fyld
Ingredienser
DejFremgangsmåde
Dej
Rør/mas safran ud i 1 dl af mælken, brug gerne en morter. Lad det stå i 10 min., så safranen kan afgive så meget farve og smag som muligt.
Tilsæt den resterende mælk og opløs gæren heri i en røreskål. Tilsæt sukker, salt og ca. halvdelen af melet og ælt dejen med dejkrogen. Tilsæt smør. Tilsæt mere mel og ælt dejen til den slipper skålens sider og bliver blank og smidig. Det tager ca. 10-15 min., afhængig af hvor kraftig din røremaskine rører. Lad dejen hæve i skålen i 1 time under et fugtigt viskestykke ved stuetemperatur.
Vaniljefyld
Rør alle ingredienserne godt sammen med en elpisker eller i røremaskine, så du får en blød remonce. Stil remoncen på køkkenbordet til den skal bruges.
Sådan laver du luciabollerne
Drys bordet med mel og rul dejen ud til en stor rektangel. Smør forsigtigt vaniljefyldet ud i et tyndt lag og fold dejen indover sig selv. Skær, med en skarp kniv eller et pizzahjul, 20-22 tynde strimler, på ca. 2 cm. Tril strimlerne først fra den ene ende, vend dem om og tril så fra den anden ende (se videoen). Placer luciabollerne på 2 bageplader med bagepapir. Dæk dem med et fugtigt klæde og lad dem efterhæve i 1 time.
Tænd ovnen på 200 C varmluft.
Pensl luciabollerne med sammenpisket æg og bag dem i ca. 8-10 min.
Smelt imens smørret i en gryde og tilsæt appelsin skal. Hæld sukkeret i en skål. Pensl de varme luciaboller med appelsin-smør og vend dem herefter i sukkeret. Nyd dem lune eller lad dem afkøle på en rist. Velbekomme!
Kan luciabollerne med fyld fryses ned?
Svaret er ja! Disse luciaboller kan sagtens fryses ned og de kan også fryses ned selvom de har sukkeret på. Kom dem i en frysepose og frys dem ned. Tag dem op aftenen inden de skal bruges, og lad dem stå på køkkenbordet til dagen efter. De kan enten serveres som de er eller de kan lunes ganske kort.
Der er ikke æg i selve dejen, så faktisk kan man lave disse luciaboller i en plantebaseret udgave. Skift ægget til pensling ud med plantemælk og brug plantesmør i dejen, fyldet og til at pensle de færdige boller med.
Der findes mange måder at lave disse luciaboller på, og jeg har faktisk også lavet disse boller som snegle med vaniljefyld og rosiner. Du kan også finde en opskrift på safransnurrer, og så selvfølgelig de helt klassiske. Rigtig god fornøjelse!
Jeg har fået inspiration til denne opskrift fra bedste Frida. Der er mange svenske bagerier, som også laver denne variant og jeg kan se, at der også er mange forskellige måder at rulle dem og forme dem på. Der kan man jo prøve sig lidt frem.
Skriv endelig en kommentar
Ville dejen kunne laves aftenen før?😅
Ja, tilsæt blot 15 g gær og lad dejen hæve i køleskabet natten over 🙂
Ej hvor dejligt, tak for hurtigt svar!
Hej Frederikke,
Kan man bage dem aftenen før til dagen efter uden at de bliver kedelige ? 😊
Ja, det kan man sagtens 🙂
Tusind tak for svar 😊🤩