Gammeldags fastelavnsboller med creme, marcipan og ganache

NY BOG: FAVORITTERNE – KØB BOGEN HER – GRATIS SIGNERING – HURTIG LEVERING

Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Fastelavnsboller med creme, marcipan og ganache

Opskrift på de bedste gammeldags fastelavnsboller med creme, marcipan og ganache. De gammeldags fastelavnsboller består af en blød bolle med fyld af sød remonce, lækker kagecreme og chokolade og pyntet med ganache eller glasur. Mange anser denne fastelavnsbolle for den ”rigtige”. De smager altså også så dejligt, især når de er helt friskbagte. Faktisk er det ærgerligt kun at servere dem til fastelavn, fordi de smager så lækkert.

Det er oplagt at bruge bollerne til andre festlige lejligheder, og de kan nemt forvandles til en sød og festlig kagekone eller kagemand, en krans, en slange, en sol eller lige, hvad man har fantasi til. Man placerer bare bollerne tæt sammen på bagepladen i den facon, man gerne vil have.

Gammeldags fastelavnsboller opskrift

Denne gammeldags fastelavnsboller opskrift er nok en af mine yndlings opskrifter på fastelavnsboller. Jeg ved også, at I er rigtig mange, der bager dem hvert år, og det gør mig så glad!

Jeg har pyntet mine gammeldags fastelavnsboller med chokolade ganache, som kun består af mørk chokolade og smør. Man kan også sagtens bruge hvid chokolade eller man kan lave glasur i stedet for chokolade. Pynten kan også være krymmel, vingummier, hakkede nødder, frysetørrede bær eller andet lækkert topping. Der er ikke kardemomme i denne dej, men det smager vidunderligt, hvis der tilsættes stødt kardemomme til dejen.

Gammeldags fastelavnsboller hvor fyldet ikke flyder ud

Jeg hører tit fra folk, at de undgår at bage fastelavnsboller selv, fordi fyldet altid flyder ud under bagningen. Med disse fif håber jeg, at alle har mod på at bage fastelavnsboller selv med lækkert fyld, der bliver inde i bollen.

For det første er det vigtigt, at dejen ikke er for tør, for så sprækker den nemt under bagning. Derfor kan det være en god ide at holde lidt mel tilbage, hvis du synes dejen er for tør. Når fyldet er kommet på dejen og dejen skal samles om fyldet, så er det vigtigt, at dejen klemmes godt sammen, så den lukker tæt om fyldet.

Du kan også bage de gammeldags fastelavnsboller med damp i de første par minutter under bagningen. Sæt en bradepande i bunden af ovnen, når du varmer ovnen op. Hæld kogende vand i bradepanden, lige inden du sætter bollerne ind i ovnen, det gør, at der bliver skabt damp inde i ovnen, som gør at bollerne hæver færdigt og ikke sprækker.

Hvis du gør flere af de her ting, så skulle du meget gerne få nogle gode fastelavnsboller, hvor fyldet ikke flyder ud. 

Gammeldags fastelavnsboller med creme

Hvis du ligesom jeg elsker kagecreme, så kan du nemt lave dobbeltportion af cremen. Den ene halvdel af cremen kommer ind i bollerne, ligesom beskrevet i opskriften. Den anden halvdel kommer i en sprøjtepose. Skær et lille hul i bunden af de afkølede fastelavnsboller og fyld creme i med sprøjteposen. Det er altså ekstra luksus! 

Hvis du ikke selv vil stå for at lave hjemmelavet kagecreme, så kan et brev kagecreme fra f.eks. Dr.Oetker altså også sagtens gå an. Det bruger jeg altså også selv nogle gange, hvis det skal gå lidt stærkt, når jeg godt vil lave gammeldags fastelavnsboller med creme

Disse fastelavnsboller kan sagtens fryses, hvis de ikke når at blive spist. Lun dem blot på en brødrister eller i ovnen. Find mange flere fastelavnsbolle-opskrifter lige her eller i min bog Sweet Baking Moments som kan købes her. Én af mine favoritter der også er en slags gammeldags fastelavnsbolle med creme er min luksus fastelavnsbolle med solbær, remonce, creme og chokolade

Hvor lang tid kan gammeldags fastelavnsboller med creme holde sig? Som med så meget andet bagværk, der er lavet på en gærdej, så er de altid bedst på dagen. De kan dog godt holde sig i 2-3 dage, hvis du pakker dem i en lufttæt bøtte. En god ide er at pakke dem ned lige så snart, at de er kølet af og ikke flere timer efter. 

Fastelavnsboller med creme, marcipan og ganache

Opskrift til 8-10 personer
Forberedelse 1 t.
Tilberedning 30 min.
I alt 1 t. 30 min.

Ingredienser

Bolledej (ca. 12-16 stk.)
Kagecreme
Remonce
Ganache
Derudover

Fremgangsmåde

Bolledej

Opløs gæren i lidt af den lunkne mælk i en røreskål. Tilsæt resten af mælken, sukker, salt og æg og bland. Tilsæt ca. halvdelen af melet og rør godt. Kom det bløde smør i dejen og rør godt. Kom derefter mere mel i og ælt dejen til den er blank og smidig og slipper skålen.

Dejen skal være blød og klistret. Lad dejen hæve i skålen dækket af et let fugtigt viskestykke til dobbelt størrelse, ca. 1 time.

Kagecreme

Lav evt. kagecremen en dag i forvejen. Pisk æg og sukker helt gult og skummende. Tilsæt melet og pisk igen. Kog mælken op med vaniljestangen; rør i mælken hele tiden, så den ikke brænder på.

Tilsæt mælken til æggeblandingen, imens du pisker, og hæld æggeblandingen tilbage i gryden.

Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud og kom dem i cremen. Varm cremen op under piskning, til den netop koger. Hæld den op i en skål og lad den afkøle.

Remonce

Mos ingredienserne sammen med en gaffel og stil det til side til det skal bruges.

Fastelavnsboller

Tag den færdighævede dej ud på et meldrysset bord.

Rul dejen ud i ca. 30 x 40 cm og del den i ca. 12-16 lige store firkanter.
Kom en teske remonce og en teske kagecreme på hver firkant samt en smule chokolade (kan undlades), fold dejen sammen omkring fyldet og luk samlingen godt.

Beklæd en bageplade med bagepapir og stil bollerne på pladen med samlingen nedad.

Tryk bollerne let flade og lad dem efterhæve i 40 min. under et let fugtigt viskestykke.

Tænd ovnen på 180 C varmluft.

Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem midt i ovnen i ca. 14-16 min. eller indtil de er gyldne. Lad bollerne afkøle på en bagerist.

Ganache

Smelt chokolade og smør ved svag varme i en lille gryde eller i mikroovnen. Rør det godt sammen.

Pynt de afkølede fastelavnsboller med en skefuld ganache ovenpå og drys med frysetørrede hindbær. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

22 kommentarer
  1. Kan man bruge vaniljesukker i stedet for vaniljestang ? Og tak for dine altid lækre opskrifter og inspiration i det hele taget ?

  2. Hej. Disse må prøves. Hvordan er de, hvis de har været en tur i fryseren? Tænker nemlig at lave dem “til lager” i fryseren, for at kunne tage op når lækkersulten melder sig 🙂
    Mvh Mette

  3. Hej Frederikke 🙂 Hvor længe holder fastelavnsbollerne sig friske? Er de stadig gode efter to dage fx?
    Hilsen Pernille

  4. De lækreste fastelavnsboller jeg endnu har prøvet at bage
    Brugte lidt maizena i remonce istedet for kartoffelmel det virkede fint og så brugte jeg kagecreme fra dr.oetker som jeg først sprøjtede i da de var bagte
    Mums de er bare gode

  5. Hej Frederikke
    Kan man ikke bruge maizena i cremen, så den ikke smager “ melet”
    Venlig hilsen Sonja

  6. Hej kan man godt bruge vanillesukker i stedet for en vaniljestang hvis ja hvor meget vaniljesukker skal det så i?

    1. Ja, enten er dejen rullet for tyndt ud, dejen er overæltet, overhævet eller de er bagt for længe 🙂 Jeg håber, at det lykkedes for dig!

Skriv en kommentar