Opskrifter Livsstil

Bedstefars skæg kage

Bedstefars skæg kage – en vidunderlig, skøn og klassisk skærekage. Bunden er en saftig og svampet kage med marcipan og appelsinskal, og toppen består af en marengs, som bliver “brændt” i ovnen. Imellem de to lag befinder der sig en syrlig og frisk hjemmelavet hindbærsyltetøj. Den kombination er en sikker vinder! Hindbærsyltetøjet er også brugt til pynt på marengsen – du kan se, hvordan jeg har gjort i mine højdepunktet “Baking” på min Instagram profil.

I stedet for hindbærsyltetøj kan du også bruge f.eks. brombær- eller blåbær-syltetøj, og jeg kan se, at rabarberne er ved at titte frem i min urtehave, og når de er klar, så skal jeg helt sikkert også bage denne kage med rabarberkompot.

Bedstefars skæg kage
Ingredienser

Bedstefars skæg kage (til ca. 12-15 stykker):

4 æg

300 g rørsukker

200 g revet marcipan

100 g smør, smeltet

2 dl piskefløde

330 g hvedemel

2 tsk. vaniljesukker

2 tsk. bagepulver

Skal fra 1 økologisk appelsin

2 spsk. creme fraiche 18 %

Hindbærsyltetøj, enten den hjemmelavede eller 1 glas købt syltetøj

Marengs:

5 æggehvider

250 g sukker

Kornene fra 1 vaniljestang

1 tsk. eddike eller limesaft

Fremgangsmåde

Bedstefars skæg kage:

Tænd ovnen på 200 C varmluft. Smelt smørret i en gryde og tilsæt fløden og stil det tilside. Pisk æg og sukker lyst og luftigt til en æggesnaps. Tilsæt revet marcipan. Bland mel, vaniljesukker og bagepulver sammen i en skål og pisk det i dejen skiftevis med smør/flødeblandingen. Pisk creme fraiche og appelsinskal i dejen. Kom dejen i en form (min form er 25×30 cm) beklædt med bagepapir og bag kagen i ca.25 minutter.

Marengs:

Imens kagen er i ovnen laves marengsen. Pisk æggehviderne skummende og tilsæt sukkeret (hold ca. 2 spsk. tilbage) lidt adgangen imens der fortsat piskes. Tilsæt eddike eller limesaft samt vanilje. Pisk marengsen i ca. 15 minutter på høj hastighed til en blank og sej marengs.

Når kagen har været i ovnen smøres hindbærsyltetøjet på og marengsen fordeles. Drys med 2 spsk. sukker og smør evt. lidt ekstra syltetøj ovenpå marengsen i et flot mønster (ligesom jeg har gjort). Bag kagen med marengsen i yderligere 12 minutter. Hold øje med at marengsen ikke bliver for brændt. Lad kagen køle af og nyd den. Den er bedst lige når den er bagt og marengsen stadig er lidt sprød. Velbekomme!

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.