Sprøde og luftige boller - Opskrift på de bedste sprøde og luftige boller

SE ALLE MINE OPSKRIFTER TIL NYTÅRSAFTEN LIGE HER

Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Sprøde og luftige boller

Disse sprøde og luftige boller er virkelig gode og faktisk de bedste boller jeg nogensinde har bagt! Så saftige og fyldt med luftbobler. Jeg fandt faktisk opskriften på denne blog, og var simpelthen nødt til at teste bollerne af. De er virkelig nemme at lave, hvis man blot følger opskriften slavisk. Dejen er med få ingredienser og kræver blot, at man har en røremaskine. Jeg har skrevet i opskriften, at man også sagtens kan koldhæve dejen, så man kan lave dejen aftenen inden og servere nybagte boller til morgenbordet.

 

Focaccia brød

Denne dej kan også bruges til et luftigt og lækkert madbrød, ved at hælde den færdighævede dej i en bradepande med bagepapir. Dryp evt. brødet med olivenolie og krydderurter inden du bager det. Jeg laver altid dobbeltportion af dejen og bag brødet i 20 min. ved 220 C varmluft. Herefter tages brødet op af formen og bages videre i 20 min., så det bliver sprødt og lækkert hele vejen rundt. Brug også dejen til lækre hjemmebagte flutes.

Jeg bruger også denne opskrift til at bage de bedste surdejsboller, som du kan finde opskriften på lige her. Har du lyst til at prøve andre gode opskrifter på boller, så skulle du tage at prøve mine koldhævede boller med havregryn, som er super nemme at bage. Jeg bagte dem i weekenden og tilsatte 2 spsk. chiafrø til dejen, det var super lækkert!

Der kan også eksperimenteres med forskellige typer af med. Her har jeg f.eks. delt dejen i to og tilsat ca. 30 g maltmel til den ene portion dej. Så får man de flotteste marmorerede boller. Rigtig god fornøjelse!

Sprøde og luftige boller

Opskrift til 4 personer
Forberedelse 10 min.
Tilberedning 30 min.
I alt 3 t. 15 min.

Ingredienser

Fremgangsmåde

Sprøde og luftige boller:

Opløs gæren i det lunkne vand i en røreskål til køkkenmaskinen. Tilsæt honningen og rør det rundt med en træske. Bland  mel og salt sammen og rør det i dejen lidt adgangen, indtil dejen får en ensartet konsistens.

Dejen skal ikke æltes på dette trin, det skal ligne havregrød. Lad dejen hvile i 15 minutter. Kør dejen på højeste hastighed med den flade krog  i ca. 10 minutter indtil dejen er blank og ensartet.

Skift den flade krog ud med maskinens dejkrog og kør dejen igen indtil den slipper bunden og “kravler op ad krogen”. Dejen skal være helt blank, smidig, våd og elastisk (den ligner ikke en klassisk bolledej).

Dæk skålen med husholdningsfilm og et viskestykke og lad dejen hæve i 3 timer ved stuetemperatur (eller i køleskabet natten over, hvis du koldhæver dejen).

Ca. 30 minutter før dejen har hævet færdigt tændes ovnen på 250 C varmluft med en bageplade indeni. Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord og drys også en smule mel udover dejen.

Del dejen i lige store stykker med en kniv eller en spatel (uden at arbejde for meget med dejen) og placer bollerne på et stykke bagepair, som trækkes over på den varme bageplade.

Bag bollerne i midten af ovnen i ca. 12-15 minutter. De skal være sprøde og lyde hule, når du banker på dem. Hvis du bager et brød i stedet for boller, så skal brødet bage i længere tid afhængig af størrelsen på din brødform. Jeg har bat brødet i en form på 30×25 cm i ca. 20 minutter. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

80 kommentarer
  1. Hej? har prøvet dine luftige boller, men de blev kompakte, hvad kan jeg have gjort forkert?

    Vh
    Gitte

    1. Det er vigtigt, at dejen bliver æltet godt, så den er smidig og elastisk og “våd” i det. Det er det der gør, at bollerne bliver luftige. Jeg håber, at dette kan hjælpe 🙂 Kh Frederikke

  2. Hej, jeg har rørt dejen her i aften, men den blev meget, meget våd, nærmest flydende med de 500 g mel og 5 dl vand, så jeg har tilføjet præcis så meget mel, at dejen slap skålen og fulgte mixeren. Bruger du virkelig kun 500 g mel?
    Jeg håber bollerne bliver gode i morgen tidlig… ??
    Håbefulde hilsner
    Helle

    1. Ja, jeg bruger kun de 500 g mel, da dejen skal være våd. Det er ikke som en almindelig bolledej 🙂 Jeg håber, at bollerne bliver gode! Kh Frederikke

  3. Hej.
    Jeg står midt i omrørningen og spekulerer på hvor lang tid du ca. Giver den før den kravler op af dejkrogen?

  4. Hvad gør man hvis dejen stadig er meget våd og ikke slipper bunden (også efter lang tid med omrøring) ?
    Isabella

  5. Har nu lavet dejen to gange. 1. gang blev dejen æltet med håndmikseren med dejkroge i næsten 30 minutter. Dejen kunne ikke helt slippe skålen, men boller og foccacia blev alligevel gode. 2. gang blev dejen æltet i røremaskine og foccacia og brødet blev fantastiske. Sikke en nem opskrift! Den er nu fast del af mine yndlingsopskrifter.

  6. Skal det være almindeligt hvedemel man bruger? Eller kan man også bruge Ølandshvede, italiensk hvedemel eller manitoba? Og vil man kunne tilsætte nogle kerner, fx solsikkekerner, hvis de har stået i blød, helt til sidst?

    1. Du kan tilsætte lige den mel du ønsker og det samme gælder kerner 🙂 Rigtig god fornøjelse! Kh Frederikke

  7. WOW en fin side du har her? får virkelig lyst til at gå i køkkenet. Er lidt i tvivl om hvad en flad dejkrog er. Synes kun jeg har en dejkrog til min røremaskine. Kan den flade være den jeg kender som K-spaden??

  8. Hej Frederikke, jeg vil bare sige tak for lige præcis den her opskrift! Jeg laver den mindst en gang om ugen og alle i min familie + mødregruppe + børnehave elsker dem!

    Jeg plejer at bruge 550-600 g mel da jeg foretrækker det og så har jeg rigtig god erfaring med at tilsætte blandt andet græskar kerne, rug kerner og/solsikkekerner, der alle har ligget i vand i mindst 5-6 timer.
    Derudover kan jeg også anbefale at tilsætte bage enzym hvis man har dét eller hvedesur/lidt surdej ?

    Det er en fantastisk grund-opskrift og vil bare sige tak!

  9. Kan man tilsætte fuldkornsmel så de stadig bliver lækre luftige?
    Hvis ja, hvordan vil du da anbefale forholdet mellem hvedemel og fulkornsmel??

    1. Ja, jeg har lige selv bagt dem med speltmel:-) 250 g speltmel og 275 g hvedemel. Der skal tilsættes lidt ekstra mel ved brug af grovmel, da dejen bliver lidt mere flydende. Rigtig god fornøjelse! Kh Frederikke

  10. Hej Frederikke
    Denne opskrift (og IG opslag for nogle dage siden) har skylden for at jeg i dag har købt en røremaskine. Og straks efter at jeg kom hjem lavede jeg brød med denne opskrift. Det er en helt fantastisk dej man får og brødet er det bedste jeg nogensinde har lavet. Tusind tak.

  11. Hej Frederikke. Jeg er tosset med dine opskrifter og særligt denne, som jeg tit kaster ud i. Dog forstår jeg ikke, hvorfor min dej allerede er kravlet op af krogen og det halve af røremaskinen allerede 3 minutter efter jeg er startet med at røre med den flade krog på højeste niveau. Er det normalt? Bh Mathilde

    1. Det er jeg meget glad for at høre! Det gør den også, når jeg laver dejen. Jeg tror bare det er forskelligt hvilken maskine man bruger, så det er helt normalt 🙂 Rigtig god aften til dig! Kh Frederikke

    2. Hej Frederikke! Jeg har lavet dine boller en del gange med hævning ved stuetemperatur. Fantastisk resultat. I går aftes lavede jeg dejen og har koldhævet den natten over – men jeg syntes ikke den ser lige så hævet ud luftig ud som de 3 timer ved stuetemperatur. Er det normalt? ?

      1. Jeg oplever det samme, men lige så snart bollerne kommer ind i ovnen, så hæver de rigtig fint op 🙂 Men du kan evt. tage dejen ud af køleskabet og lade den stå ved stuetemperatur, imens du varmer ovnen op 🙂

      2. Hej Frederikke
        Kan man lade bollerne hæve natten over ved stuetemperatur? Hvor meget skal man forvente de hæver op når de koldhævede i køleskabet (har svært ved at få plads i køleskabet)

        1. Jeg oplever, at dejen hæver meget, så måske du kan dele dejen i to skåle eller sætte dejen udenfor 🙂

  12. Jeg har bagt disse boller flere gange (og mange af dine andre fantastiske opskrifter) – og de er virkelig gode. Elsker dejen og de lækre boller der kommer ud af det. Jeg har en surdej som jeg godt kunne tænke mig at prøve at planer i – hvor meget ville du bruge? Og ville du så skære ned på gær? (Jeg vil koldhæve dejen)

  13. Jeg har netop æltet dejen sammen, helt efter opskriften. Jeg kørte den i ca 15 minutter, og jeg brugte kun k-spaden – det kunne dejen sagtens klare. Hvor er det en sjov proces, dejen bliver nærmest helt skinnende glasagtig på overfladen, men helt sammenhængende, og slap så fint skålens sider. Glæder mig til det færdige resultat, er ret spændt!

  14. Hej Frederikke!
    Jeg har fundet dig på instagram og følger troligt med. Dine opskrifter er simpelthen så lækre – inklusiv denne ?
    Kan jeg bare erstatte noget af hvedemelet med ølandshvede? Og er det bare samme mængde så? Jeg tænker ift. sugeevnen.
    Kh Sara

    1. Hej Sara
      Hvor dejligt at høre 🙂 I forhold til sugeevne med de to meltyper, så tror jeg sagtens du kan bytte noget af hvedemel ud med ølandshvede. Hvis dejen er meget våd, så kan du tilsætte lidt mere hvedemel. Skriv meget gerne til mig, hvordan bollerne bliver 🙂 Rigtig god fornøjelse! Kh Frederikke

      1. Hej Frederikke
        Har nu testet opskriften flere gange med både 100g og 200g ølandshvede. De bliver også super lækre ? Så det kan man sagtens!
        Kh Sara

    1. Hej Frederikke! ?
      Kan man bage bollerne på en bagesten i steden for en bradepande eller får jeg så ikke det samme resultat?? ✨

  15. Fantastiske boller!! Fulgte opskriften til punkt og prikke og må sige det er den nemmeste bolledej. Den står og passer sig selv på røremaskinen og blev så luftig efter 3 timers hævning. Har aldrig smagt bedre boller! De var så luftige og bløde indeni og lækre sprøde udenpå!
    Jeg lavede dem dagen før en fødselsdag, og kom dem i ovnen i 10 min 230 grader dagen efter, og de var lige så lækre som dagen før!

  16. Jeg har prøvet at lange dine sprøde morgenboller og med koldhævning. Har fulgt opskriften til punkt og prikke og dejen er total flydende når jeg skal komme bollerne ind i ovnen. Er du sikker på at det kun er 500 gr mel der ska i

    1. Jeg er helt sikker på, at der kun skal 500 g mel i 🙂 Har du æltet dejen længe nok og har dejen hævet længe nok? Nogle gange skal denne opskrift prøves et par gange, før koden knækkes. Det er ikke en almindelig gærdej, den er nemlig mere flydende. Rigtig god fornøjelse!

  17. Hej Frederikke
    Nu bruger du jo en røremaskine og to forskellige dej kroge… Har du erfaring med, om man kan opnå samme resultat med en normal elpisker og dejkroge? I så fald, skal man så bare røre med elpiskeren af to omgange – de 10 minutter og derefter til dejen “kravler op”?

    Hilsen Clara

    1. Jeg har hørt fra flere, der har haft god erfaring med en elpisker med dejkroge 🙂 Jeg tror bare, at du skal røre indtil dejen kravler op, men det er nok en god ide at gøre det af to omgange, så din elpisker ikke går død i den 🙂 Rigtig god fornøjelse! Kh Frederikke

      1. Hej Frederikke! Det er nogle virkelig lækre boller! Dog har jeg prøvet nogle gange nu at hvis jeg laver dobbelt portion bliver dejen alt for våd på trods af jeg bruger røremaskinen til den slipper? Har du prøvet det og ved du om det ændre noget i forhold til røretider?
        Vh Alberte

        1. Hej Alberte 🙂 Dejligt at høre!
          Når du laver dobbelt portion så skal dejen æltes længere tid, har nemlig selv prøvet at lave dobbelt portion og den skal ælte ret længe 🙂
          Kh Frederikke

  18. Er dejen færdig når den kravler op ad krogen, eller skal den stadig røres i 10 min? Har lavet dem to gange nu og dejen kravler allerede op efter ca. 3 min., men er så i tvivl om jeg fortsat skal røre den i 10 min? 🙂

    1. Så er dejen færdig, det er lidt forskelligt, hvor hårdt røremaskiner ælter, så hvis din dej allerede kravler op efter 3 min., så er det helt perfekt!:-)

  19. Hej Frederikke
    Jeg bager de her boller hver weekend til min familie og vi eksker dem. Har du erfaringer med at lave et brød id af dejen. Jeg tænkte på at prøve at lave et grydebrød ud af denne opskrift?

    Mvh
    Søs

  20. Sprøde og luftige boller, så lækre?, jeg brugt 150 g ølandshvede og resten hvedemel

  21. Hejsa,

    en mand her, der prøver din opskrift – forgæves. Har forsøgt to gange nu med en kraftig køkkenmaskine.

    Har fulgt din opskrift slavisk, men selv efter 20 minutter med dejkrog på højeste hastighed forbliver dejen “havregrøds”-agtig. Den kravler aldrig op. Jeg begynder at tro, at det er en forbandelse for mig. Er der en åbenlys faldgruppe, som jeg hopper i?

    Din opskrift er jo relativ simpel, men maskinen kan simpelthen ikke få dejen til at kravle op, så dejen ender altid i en brødform med et tungt brød til følge.

    1. Det lader til at du ikke har gjort noget forkert 🙂 Nogle gange kan der godt være brug for at tilsætte lidt mere mel, hvis dejen bliver ved med at være for flydende 🙂 Jeg håber virkelig, at det lykkedes for dig, for de boller er SÅ gode! Kh Frederikke

  22. Lækre boller – De virker hver gang. Kunne godt tænke mig at prøve og lave det som et brød. Kan det hæve i en hævekurv eller er det for flydende til det? eller skal det i bageform?

  23. Tak for en skøn opskrift!
    Idag skal de koldthæve til morgenboller imorgen med et par spsk chia frø og 75 g grov ølandshvede i. Har også kæmpe succes med at bage dem som foccacia, ved at hælde dejen op i en gavmildt smurt og opvarmet form ?
    I øvrigt så synes jeg manitoba mel gør det helt fantastisk i den her opskrift ?

  24. Lækre boller!
    Bruger kun denne opskrift når jeg bager, og den er bare så nem og ligetil – og resultatet bliver så lækkert! Nu har jeg så prøvet at skifte hvedemelen ud med en type grovmel, og de er selvfølgelig ikke blevet helt så lækre – for jeg kunne ikke få den til at kravle op ad krogen – men de blev stadig helt ok. Dog kan jeg anbefale at anvende mest hvedemel, for der bliver de bare lækrest. Man kan sagtens smide andet i, men jeg har bedst held med det, når det er omkring 60% hvedemel (eller selvfølgelig mere).. 🙂

  25. Sikke en dejlig opskrift. Den slår alle andre opskrifter jeg har prøvet ❤️ Og bager altid ud fra denne.
    Jeg tilsætter af og til også smør og anvender mælk i stedet for vand og kommer valnødder og andet godt i. De bliver så ikke sprøde, men er bare fantastiske.
    Tak for god inspiration.

  26. Hej Frederikke ☺️ Jeg satte disse boller over igår aftes omkring kl 21 til koldhævning. Nu her kl 9 har jeg tager dejen ud af køleskabet, og den er hævet meget minimalt. Hvor meget skal den normal hæve? Kan overæltming mon have forårsaget, at dejen ikke har hævet nok?
    Ser frem til at høre fra dig 🙂
    Hilsen Clara

  27. Hej Frederikke.
    Jeg har først nu opdaget dine boller og er så spændt på at lave dem. Jeg har været oppe og handle det hele, men glemte selvfølgelig honning…. Kan man bruge noget andet eller helt undlade det?

  28. Fantastisk opskrift! Det er favoritten herhjemme og bliver gerne lavet flere gange om ugen. Tusind tak for inspirerende og gode opskrifter ☺️

  29. Hej Frederikke
    Mega lækre boller! Det er blevet en fast opskrift her i huset. Vi har dog lidt problemer med at dejen “splatter” ud når vi laver bollen, så vi får meget flade boller. Har du et godt tip?
    Derudover virker det som om noget af dejen er meget flydende end andre sted hvor den er mere fast.

    1. Årh, hvor dejligt at høre! Står dejen koldt nok? Det er nemlig meget nemmere at arbejde med dejen, når den er helt kold 🙂

  30. Jeg har bagt dem her til morgen, var lidt bekymret over den meget tyndt flyden dej. Det var der ingen grund til, de blev super gode den bedste opskrift jeg har prøvet.
    Tak 🙏🏻

Skriv en kommentar