Opskrifter Livsstil

Sprøde og luftige boller

Disse sprøde og luftige boller er virkelig gode! Så saftige og fyldt med luftbobler. Jeg fandt faktisk opskriften på denne blog, og var simpelthen nødt til at teste bollerne af. De er virkelig nemme at lave, hvis man blot følger opskriften slavisk. Dejen er med få ingredienser og kræver blot, at man har en røremaskine. Jeg har skrevet i opskriften, at man også sagtens kan koldhæve dejen, så man kan lave dejen aftenen inden og servere nybagte boller til morgenbordet. Denne dej kan også bruges til et luftigt og lækkert madbrød, ved at hælde den færdighævede dej i en lille bradepande eller brødform med bagepapir. Dryp evt. brødet med olivenolie og krydderurter inden du bager det. Har du lyst til at prøve andre gode opskrifter på boller, så skulle du tage at prøve mine koldhævede boller med havregryn, som er super nemme at bage. Jeg bagte dem i weekenden og tilsatte 2 spsk. chiafrø til dejen, det var super lækkert! God fornøjelse!

Sprøde og luftige boller
Ingredienser

Sprøde og luftige boller (ca. 12-14 styks.):

20 g gær eller 5 g gær hvis du vil koldhæve dejen

5 dl lunkent vand

1 spsk. flydende honning f.eks. akacie honning

500 g hvedemel

2 tsk. salt

Fremgangsmåde

Sprøde og luftige boller:

Opløs gæren i det lunkne vand i en røreskål til køkkenmaskinen. Tilsæt honningen og rør det rundt med en træske. Bland  mel og salt sammen og rør det i dejen lidt adgangen, indtil dejen får en ensartet konsistens. Dejen skal ikke æltes på dette trin, det skal ligne havregrød. Lad dejen hvile i 15 minutter. Kør dejen på højeste hastighed med den flade krog  i ca. 10 minutter indtil dejen er blank og ensartet. Skift den flade krog ud med maskinens dejkrog og kør dejen igen indtil den slipper bunden og “kravler op ad krogen”. Dejen skal være helt blank, smidig, våd og elastisk (den ligner ikke en klassisk bolledej). Dæk skålen med husholdningsfilm og et viskestykke og lad dejen hæve i 3 timer ved stuetemperatur (eller i køleskabet natten over, hvis du koldhæver dejen). Ca. 30 minutter før dejen har hævet færdigt tændes ovnen på 250 C varmluft med en bageplade indeni. Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord og drys også en smule mel udover dejen. Del dejen i lige store stykker med en kniv eller en spatel (uden at arbejde for meget med dejen) og placer bollerne på et stykke bagepair, som trækkes over på den varme bageplade. Bag bollerne i midten af ovnen i ca. 12-15 minutter. De skal være sprøde og lyde hule, når du banker på dem. Hvis du bager et brød i stedet for boller, så skal brødet bage i længere tid afhængig af størrelsen på din brødform. Jeg har bat brødet i en form på 30×25 cm i ca. 20 minutter. Velbekomme!

13 Comments
 1. Hej😊 har prøvet dine luftige boller, men de blev kompakte, hvad kan jeg have gjort forkert😳

  Vh
  Gitte

  1. Det er vigtigt, at dejen bliver æltet godt, så den er smidig og elastisk og “våd” i det. Det er det der gør, at bollerne bliver luftige. Jeg håber, at dette kan hjælpe 🙂 Kh Frederikke

 2. Hej, jeg har rørt dejen her i aften, men den blev meget, meget våd, nærmest flydende med de 500 g mel og 5 dl vand, så jeg har tilføjet præcis så meget mel, at dejen slap skålen og fulgte mixeren. Bruger du virkelig kun 500 g mel?
  Jeg håber bollerne bliver gode i morgen tidlig… 🙏😊
  Håbefulde hilsner
  Helle

  1. Ja, jeg bruger kun de 500 g mel, da dejen skal være våd. Det er ikke som en almindelig bolledej 🙂 Jeg håber, at bollerne bliver gode! Kh Frederikke

 3. Hej.
  Jeg står midt i omrørningen og spekulerer på hvor lang tid du ca. Giver den før den kravler op af dejkrogen?

 4. Har nu lavet dejen to gange. 1. gang blev dejen æltet med håndmikseren med dejkroge i næsten 30 minutter. Dejen kunne ikke helt slippe skålen, men boller og foccacia blev alligevel gode. 2. gang blev dejen æltet i røremaskine og foccacia og brødet blev fantastiske. Sikke en nem opskrift! Den er nu fast del af mine yndlingsopskrifter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.