Sprøde og luftige surdejsboller - Opskrift på de lækreste sprøde surdejsboller
Opskrifter Livsstil Shop

Sprøde og luftige surdejsboller

Sprøde og luftige surdejsboller er noget af det bedste der findes, især når bollerne er hjemmebagte. Jeg har endelig fået tid til at eksperimentere med surdej, og det er der kommet disse utroligt lækre surdejsboller ud af. De er sprøde, luftige, saftige og så har de en fantastisk god smag. Jeg har taget udgangspunkt i min mest populære opskrift, nemlig opskriften på sprøde og luftige boller. Jeg har lavet et par småjusteringer i opskriften, så den nu passer perfekt til surdejsboller. Jeg er slet ikke ekspert i surdej, men det er der heldigvis mange andre der er, og jeg følger utroligt meget med hos f.eks. Grødgrisen, som har lavet en helt perfekt surdejsguide. Mejnerts Mølle deler også ud af deres viden og erfaring med surdej. De laver desuden også fantastisk lækker økologisk mel, som jeg tit bruger, når jeg bager. I dejen har jeg tilsat lidt forskellige meltyper bl.a. sigtet hvedemel og fuldkorn ølandshvedemel, men prøv dig frem og tilsæt de meltyper du foretrækker. Rigtig god fornøjelse!

Test om din surdej er klar til at bage med:

Hvis du er i tvivl om din surdej er aktiv nok, og om den er klar til at bage med, så kan du fylde koldt vand i et glas. Kom en skefuld surdej i glasset og hvis din surdej flyder, så er den aktiv og helt perfekt til at bage med.

Sprøde og luftige surdejsboller

Boller til 4-6 personer
Forberedelse 30 min. / Tilberedning + 3 t. / I alt + 3 t.
Ingredienser

Sprøde og luftige surdejsboller (ca. 12-14 stk.)

25 g gær eller 5 g gær, hvis du vil koldhæve dejen (hvis nødvendigt og din surdej ikke er aktiv nok)

5 dl koldt vand

120 g surdej (fodret og aktiv)

1 spsk. flydende honning f.eks. akacie honning

300 g hvedemel

200 g sigtet hvedemel

50 g ølandshvedemel, fuldkorn

15 g salt

Fremgangsmåde

Sprøde og luftige surdejsboller

Opløs gæren i det vandet i en røreskål til køkkenmaskinen. Tilsæt surdej. Tilsæt honningen og rør det rundt med en træske. Bland  melet sammen og rør det i dejen lidt adgangen, indtil dejen får en ensartet konsistens. Dejen skal ikke æltes på dette trin, det skal ligne havregrød. Lad dejen hvile i 15 minutter. Tilsæt salt og kør dejen på medium hastighed med den flade krog (K’et) i ca. 10 minutter eller indtil dejen er blank og ensartet. Dejen skal være helt blank, smidig, våd og elastisk (den ligner ikke en klassisk bolledej).

Smør en plastic beholder (jeg bruger sådan en her *reklamelink) eller en stor skål med lidt olivenolie. Hæld dejen i bøtten eller skålen og dæk den til med låg eller husholdningsfilm. Hvis du koldhæver dejen, skal dejen stå på køl i ca. 10-24 timer (gerne i grøntsagsskuffen i køleskabet, der er temperaturen bedst). Hvis dejen skal hæve ved stuetemperatur, stille du den på køkkenbordet og lader dejen hæve i ca. 3 timer.

Ca. 30 minutter før dejen har hævet færdigt tændes ovnen på 250 C varmluft med en bageplade indeni samt en rist med en bradepande på. Hæld kogende vand i bradepanden, lige inden du sætter bollerne ind i ovnen, det gør, at der bliver skabt damp inde i ovnen, som gør bollerne sprøde.

Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord og drys også en smule mel udover dejen. Del dejen i lige store stykker med en kniv eller en spatel (uden at arbejde for meget med dejen) og placer bollerne på et stykke bagepair, som trækkes over på den varme bageplade. . Bag bollerne i midten af ovnen i ca. 15-18 minutter. De skal være sprøde og lyde hule, når du banker på dem. Lad bollerne køle af på en rist og server dem. Velbekomme!

Bedøm denne ret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven