Flæskesteg opskrift - Saftige flæskesteg med sprøde svær

NY BOG: FAVORITTERNE – KØB BOGEN HER – GRATIS SIGNERING – HURTIG LEVERING

Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Flæskesteg

Flæskesteg – Opskrift på saftige flæskesteg i ovn med sprøde svær. I de fleste familier er der flæskesteg med brun sovs på bordet juleaften, og måske serveres der flæskesteg til en julefrokost eller to, men flæskesteg er skønt hele året; om sommeren serveret med nye kartofler, agurkesalat, rabarberkompot og grøn salat med mormordressing, eller til en hyggelig efterårssøndag med hjemmelavede flæskestegssandwich.

Den bedste flæskesteg i ovn opskrift

Da man ikke får flæskesteg særligt tit, har man som regel brug for en opskrift, fordi man glemmer det fra gang til gang. Der er forskellige metoder, og den opskrift du får her, er den vi bruger i min familie. Her bliver selve flæskesværen først kogt ved, at man sætter stegen på hovedet i vand i bradepanden, og derefter vendes stegen og steger videre ved lav varme, inden man til sidst skruer op for ovnens temperatur op for at få sværene helt sprøde. Derefter skal stegen stå at trække i ca. 15 min, inden du skærer den ud – og husk, at stegen endelig ikke må dækkes til, imens den trækker, for så bliver flæskesværene bløde, og det vil jo være en skam!

Server de bedste brunede kartofler på pande til og en omgang rysteribs.

Under opskriften kan du også få mine bedste tips til at se, hvornår flæskestegen er færdig.

Flæskesteg

Opskrift til 4-6 personer
Forberedelse 10 min.
Tilberedning + 3 t.
I alt + 3 t.

Ingredienser

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 200 C varmluft.

Tjek at sværen på stegen er skåret igennem fedtlaget. Især i siderne kan det være at du skal skære dem lidt bedre igennem, så sværene ikke sidder sammen.

Placer svinekammen med sværen nedad i en lille bradepande ca. 25×30 cm. Hæld kogende vand i bradepanden til sværen netop er dækket. Stil den i ovnen i 20 min. og tag den herefter ud.

Skru ovntemperaturen ned på 125 C varmluft.

Vend forsigtigt stegen om, så sværen er opad – lad vandet være i bradepanden. Tjek igen, at alle svær er skåret igennem. Kom groft salt på sværene, og sørg for at gnide det godt ind, så salten kommer ned imellem sværene. Det er vigtigt, at stegen er helt lige i overfladen, for at alle sværene bliver sprøde hele vejen rundt. Kram evt. nogle stykker stanniol og læg indunder stegen for at få den helt lige.

Kom de ordnede grøntsager rundt om stegen i bradepanden med vand. Tilsæt evt. ekstra vand,

Steg svinekammen i ca. 1,5 time ved 125 C, og skru derefter ovnen op på 225 C varmluft, og steg yderligere i 30 min. Flyt stegen over på et skærebræt og lad den hvile i ca. 15 min, inden den skæres ud (du må ikke dække stegen til, for så bliver flæskesværene bløde). Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Flæskesteg stegetid

Hovedreglen lyder, at en flæskesteg skal have 1 time i ovn pr. kilo. Det kommer selvfølgelig an på temperatur på ovnen, og hvor god din ovn er. En flæskesteg er gennemstegt ved 70 grader. Det er også ved den temperatur, at nogen kan synes, at den bliver lidt tør. Du kan derfor med fordel tage den ud, når den rammer 60 grader. Grunden til det er, at stegens temperatur fortsat vil stige, når den kommer ud af ovnen. Du kan derfor med fordel tage den ud, når den rammer 60 grader (eller lidt før). Så undgår du, at du får en tør flæskesteg.

Husk at gem alt den gode sky fra stegen, så du kan lave den lækreste brune sovs.

Hvornår er flæskestegen færdig?

Stegetiden for en flæskesteg afhænger både af stegens størrelse (hvad den vejer), og om den er med eller uden ben. Opskriften her er for en steg på ca. 1,75 kg uden ben. Er stegen større, og er den med ben, skal den del af stegetiden ved lav varme være længere. Det er en smagssag, om man vælger en flæskesteg med ben – den kan være sværere at skære i pæne skiver, men til gengæld gør benene, at stegen bliver saftig, og det giver ekstra smag til stegeskyen. Det er også for at give ekstra smag til stegeskyen, at der skal kommes nogle urter ned i vandet i bradepanden. Det giver en dejlig flæskestegssovs.

Man skal ikke være bange for at vælge en flæskesteg med et godt fedtlag imellem kødet og sværen, for fedtet er med til at give en saftig steg, og de fleste skærer alligevel fedtkanten af, når man skal spise. Nogle har tradition for at komme laurbærblade, hele nelliker eller andre krydderier ned imellem sværene, det er ikke en del af min opskrift, men det kan du tilføje. Se også min opskrift på flæskesteg i airfryer.

 

Skriv endelig en kommentar

Skriv en kommentar