Indlægget er lavet i samarbejde med Imerco
Vaniljekransesandwich med chokolade – Opskrift på de lækreste vaniljekransesandwich med chokolade. Ingen jul uden vaniljekranse! Vaniljekranse er min absolut yndlingsjulesmåkage. En småkage som man efter min mening burde servere hele året. Disse vaniljekranse er sprøde, fyldt med mandler og vaniljekorn og smelter i munden, men her har jeg samtidig taget vaniljekransen til et ekstra niveau. Man kunne kalde det vaniljekransenes version 2.0, hvor vaniljekranse kombineres med en anden af mine yndlingsingredienser, nemlig chokolade. To vaniljekranse samles til en fin lille sandwich med fløjlsblød chokoladeganche i midten og dyppes derefter i mørk chokolade. De smager virkelig lækkert og kan både bruges til eftermiddagskaffen og et dejligt glas gløgg, men kan også sagtens gøre det ud for en lille dessert efter en mægtig julefrokost.
Der er noget særligt hyggeligt ved at bage vaniljekranse, måske fordi vaniljekranse er allernemmest at bage, når man er flere i køkkenet, gerne både en til at køre dejen igennem kødhakkeren og masser af hænder til at tage imod dejstrimlerne og forme til vaniljekranse. Her har jeg brugt en klassisk kødhakker fra Cook & Baker fra Imerco, som er præcis så god og robust, som en rigtig gammeldags kødhakker skal være.
De fine riller i vaniljekransene kommer fra stjerneformen i den kageplade, man sætter i kødhakkeren, inden man begynder at køre småkagedejen igennem. Det er vigtigt at man får hakket mandlerne til dejen helt fint, så grove mandelstykker ikke stopper stjerneformen til undervejs. De andre forme i kagepladen kan bruges til mange andre former for småkager, f.eks. chokolademarengs (”rutebiler”) eller orangestænger. Prøv også min opskrift på vaniljekranse, som sprøjtes ud ved hjælp af en sprøjtepose med tyl. Rigtig god fornøjelse!
Vaniljekransesandwich
Ingredienser
Vaniljekranse (ca. 40 stk.)Fremgangsmåde
Vaniljekranse
Skold og smut mandlerne. Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og bland dem med en smule af sukkeret. Hak vaniljestangen ud i små stykker. Kom mandler, vaniljesukker og hakket vaniljestang i en minihakker og hak det helt fint. I en foodprocessor blandes mel og kartoffelmel sammen. Tilsæt koldt smør i tern og kør hurtigt blandingen, til smørret er smuldret i melet. Tilsæt sukker- mandel-vanilje-blandingen og bland. Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen til den er ensartet.
Kom dejen i en frysepose og stil den på køl i min. 30 min, men gerne til dagen efter, så den kan trække smag. Hvis dejen står på køl til dagen efter, skal den tages ud 30-60 min før vaniljekransene skal bages, så den ikke er for hård.
Tænd ovnen på 200 C varmluft. Sæt stjernen i kødhakkerens kageplade, kom dejen i kødhakkeren og kør den igennem. Støt dejen, når den kommer ud og fold dejstykker på ca. 10 cm til vaniljekranse. Sørg for indimellem at trykke mere dej ned i kødhakkeren. Læg vaniljekransene på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem midt i ovnen i ca. 10 min, til de er fint lysebrune. Hold godt øje med dem, da bagetiden afhænger af ovnen. Lad vaniljekransene afkøle på en bagerist.
Chokoladeganache
Kom piskefløde og glukosesirup i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Kom den hakkede chokolade i et højt glas til en stavblender. Hæld den varme flødeblanding på chokoladen og blend med stavblenderen. Tilsæt smørret i tern og blend igen til en ensartet, blank og homogen masse. Hæld ganachen i en skål og dæk med husholdningsfilm. Stil ganachen på køl i 1-2 timer. Ganachen skal samle sig til en fast masse, som kan sprøjtes ud, uden at den flyder ud.
Kom ganachen i en sprøjtepose med en rund tyl. Sprøjt ganachen ud på halvdelen af vaniljekransene og saml vaniljekransene til sandwich. Stil vaniljekransesandwichene på køl i ca. 1 time, inden de dyppes i tempereret chokolade.
Tempereret chokolade
Kom den hakkede chokolade i en skål, der kan tåle varme. Giv chokoladen 30 sek. i mikroovnen og rør rundt. Gør dette af nogle omgange, indtil chokoladen begynder at smelte. Giv nu chokoladen 10 sek. af ca. 4-5 omgange eller til chokoladen er 33 C.
Dyp vaniljekranse-sandwichene halvt i chokoladen og læg dem på et stykke bagepapir på f.eks. et skærebræt. Stil kagerne på køl til chokoladen er størknet. Herefter kan vaniljekransene opbevares i en tætsluttende kagedåse på køl.
Skriv endelig en kommentar