Indlægget er lavet i samarbejde med Imerco
Rudolf donuts – Opskrift på hjemmebagte juledonuts med glaze og pynt. Luftige juledonuts med et strejf af julens klassiske krydderier: kanel, ingefær og kardemomme. De lækre donuts dyppes i donut glaze, som er en glasur, hvor der er tilsat smeltet smør, som giver en lidt gennemsigtig, krakeleret og sprød konsistens, der smager virkelig dejligt sammen med den luftige donut. Denne glaze er tilsat kakao, som giver en dejlig smag, der passer godt til de let krydrede donuts. Samtidig giver det donuts’ne den helt rette kulør, for som du nok kan se, er de pyntet, som rensdyret Rudolf med den røde tud. Rudolfs gevir er små pretzels (saltkringler), som du alt efter lyst kan knække eller lade være hele. Et par sukkerperler og en m&m udgør Rudolfs øjne og røde tud.
Disse donuts er et sjovt og hyggeligt bageprojekt for hele familien, men husk selve kogningen af donuts i den varme olie i frituregryden ikke er for børn. Frituregryden, som jeg bruger, er fra Imercos egen serie Cook & Baker. Det er en fiks maskine, som ikke fylder særlig meget, og den er super nem at betjene. Den har nemlig en indbygget termostat med indikator, så du let kan se, når olien har den ønskede temperatur. Du kan regulere termostaten mellem 140-190°C. Jeg bagte disse donuts ved ca. 180°C.
Frituregryden fra Cook & Baker kan anvendes til mange andre formål. Jeg bruger den f.eks. også, når jeg koger lækre sprøde churros (spanskrør). Og naturligvis også i det salte køkken, hvor frituregryden er perfekt til hjemmelavede pomfritter eller crispy chicken. Det er altid et hit. Rigtig god fornøjelse!
Tip: Friter de udstukne donuthuller og rul dem i kanelsukker.
Rudolf donuts (juledonuts)
Ingredienser
Dej (ca. 20 donuts)Fremgangsmåde
Dej
Bland hvedemel, sukker, salt, muskatnød, kanel, kardemomme og ingefær i en skål.
Rør gæren ud i lidt af den lune mælk i en anden skål. Tilsæt resten af mælken, æggene og smeltet smør, og rør godt sammen.
Tilsæt mælkeblandingen til melet. Saml dejen og ælt til den er blank og glat og slipper skålen. Hvis du ælter dejen på bordet, så kom lidt olie på bordpladen, så den ikke hænger i.
Dejen skal være blød og lidt klistret og må ikke blive for tør.
Lad dejen hæve dækket af et let fugtigt viskestykke til dobbelt størrelse, ca. 1- 1½ time.
Donuts
Hæld den færdighævede dej ud på et meldrysset bord og drys lidt mel ovenpå dejen.
Rul dejen ud til den er 1,5 cm tyk og udstik donuts med en stor udstikker, ca. 8 cm.
Sæt donuts på en bageplade beklædt med bagepapir og udstik et hul i hver med en lille udstikker, ca. 3 cm.
Saml dejen og gentag udrulning og udstikning til der ikke er mere dej.
Lad donuts (og evt. de udstukne “huller”) efterhæve under et let fugtigt viskestykke i ca. 30 min.
Varm olien op i en frituregryde. Tjek om olien er varm ved at stikke en tandstik ned i olien; den skal boble rundt om tandstikken.
Når olien er varm, kommes 2-3 donuts forsigtigt i gryden ad gangen.
Vend dem, når de er lysebrune og kog videre på den anden side, ca. 5-6 min i alt.
Olien må ikke være alt for varm, da donuts dermed bliver for mørke udenpå, før de er gennembagt. Du kan regulere termostaten mellem 140-190°C. Jeg bagte dem ved ca. 180°C.
Tag donuts op med en hulske og læg dem til afdrypning på et fad beklædt med køkkenrulle.
Donut glaze
Lun mælk og smør i en lille gryde, til smørret smelter. Tilsæt flormelis og kakao og pisk det grundigt sammen til en glat glaze.
Sådan pynter du donuts
Dyp donuts i donut glaze. Læg donuts til afdrypning på en bagerist og pynt dem med pretzels, røde m&ms og sølvkugler. Lad glazen størkne inden donuts nydes. Velbekomme!
Skriv endelig en kommentar