Surdejspizza – de bedste pizzaer jeg har bagt! Sprøde pizzabunde med surdej med virkelig god smag, masser af luftbobler og bare helt perfekte. Det er så hyggeligt og lækkert at bage hjemmelavede pizzaer, og vi gør det ret ofte i min familie, gerne i weekenden, hvor der er ekstra tid til at kræse om maden. Disse surdejspizzaer bagte vi med kartofler, hvidløgsolie, salt, peber og frisk estragon. Da pizzaerne var færdigbagte toppede vi dem med ricotta ost – virkelig lækkert! Vi lavede også en indbagt calzone pizza med mørk chokolade, skumfiduser og dulce de leche, som også blev virkelig god.
Jeg er stadig ikke ekspert i surdej, men det er virkelig sjovt og lærerigt at bage med surdej. Måske sidder brødet, pizzaen eller bollerne ikke lige i skabet i første forsøg, og måske skal der nogle forsøg til, før det bliver helt perfekt! Jeg bager i hvert fald kun pizza med surdej fra nu af. Prøv også mine surdejsboller og mit surdejsbrød. Rigtig god fornøjelse!
Redskaber jeg bruger, når jeg bager brød/boller med surdej:
Condibøtte (*reklamelink)
Dejspatel (*reklamelink)
Rund hævekurv (*reklamelink)
Ridsekniv/brødsnitter (*reklamelink)
Støbejernsgryde (*reklamelink)
Rismel (*reklamelink)
Bagestål (*reklamelink) dette bruger jeg når jeg bager boller og pizza.
Røremaskine (*reklamelink). Røremaskine bruger jeg for det meste, når jeg bager boller og brød (og selvfølgelig mange andre ting),
Økologisk mel. Jeg bruger altid dansk økologisk mel fra Mejnerts Mølle. Det er så vigtigt at bruge godt mel, når man bager brød.
* Autolyse er det der sker, når man blander mel og vand sammen og lader det stå tildækket i ca. 45 minutter til 1 time, uden at ælte det. Her suger melet alt vandet til sig, og der begynder at dannes et godt glutennetværk, det gør dejen mere glat og elastisk og nemmere at arbejde med.
Surdejspizza
Ingredienser
SurdejFremgangsmåde
Dag 1
Surdej
Fodr din surdej og læg låget på klem og lad din surdej hæve et lunt sted. Når din surdej dufter syrligt, så er den klar. Det tog ca. 3 timer for min surdej.
Test om din surdej er klar til at bage med
Hvis du er i tvivl om din surdej er aktiv nok, og om den er klar til at bage med, så kan du fylde koldt vand i et glas. Kom en skefuld surdej i glasset, og hvis din surdej flyder, så er den aktiv og helt perfekt til at bage med.
Selve dejen
Når din surdej er klar:
Kom vand, hvedemel, ølandshvedemel og surdej op i en skål eller condi bøtte. Rør massen sammen til en klistret havregrød. Lad massen stå tildækket i ca. 1 time ved autolyse*.
Tilsæt herefter salt ved at klemme det godt ind i dejen med fingrene. Kom dejen over i en anden skål eller bøtte smurt med godt med olivenolie.
Nu skal dejen foldes, over de næste 4 timer, imens den står på køkkenbordet (stuetemperatur). Først foldes den efter 30 minutter, igen efter 30 minutter, efter 1 time, efter 2 timer og hvis din dej ikke viser yderligere tegn på aktivitet, så foldes den igen efter 2 timer. Du kan se en video her, hvordan dejen skal foldes indover sig selv.
Lad dejen stå på køkkenbordet i 30 minutter og stil den herefter på køl natten over.
Når det er tid til at bage pizzaerne næste dag: Tænd ovnen på 250 C varmluft med et bagestål indeni. Lad gerne ovnen varme op i 1 time.
Vend dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord (jeg dryssede med durum mel). Del dejen i 3 lige store dele og form hver del til runde cirkler ved hjælp af fingrene, dejen må gerne være lidt tykkere rundt i kanterne.
Kom hver dej cirkel på et stykke bagepapir (klip gerne bagepapiret efter pizzabundens størrelse). Kom det ønskede fyld på pizzaerne og bag dem en af gangen på bagestålet.
Jeg gav mine pizzaer ca. 12-14 minutter. De sidste 5 minutter satte jeg ovnen på grill-funktion, så pizza kanten blev endnu mere sprød og fyldet blev helt sprødt og lækkert.
Husk ovne er forskellige, så prøv dig frem, måske skal pizzaen have kortere eller længere tid i din ovn. Nyd pizzaerne imens de stadig er lune, så smager de bedst. Velbekomme!
Skriv endelig en kommentar
Kan man erstatte noget af hvedemelet med tipo 00 mon?