Surdejsboller - Opskrift på de BEDSTE sprøde surdejsboller

SE ALLE MINE OPSKRIFTER TIL PÅSKEFROKOSTEN HER

Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Surdejsboller

Surdejsboller – Her får du min bedste opskrift på saftige og sprøde hjemmebagte surdejsboller med flotte lufthuller. Jeg elsker at bage boller og især surdejsboller, der både dufter og smager himmelsk. Jeg har i perioder bagt utrolig mange surdejsboller og surdejsbrød, og jeg tilegner mig hele tiden ny viden indenfor surdejens verden. Jeg har en opskrift på surdejsboller, hvor der også er gær i, men denne gang deler jeg her en opskrift på boller, hvor det udelukkende er surdejen der gør hæve-arbejdet.

Det kan godt være svært at få surdejsbagning til at passe ind i en travl hverdag, derfor er det måske mere relevant at bage disse boller i weekenden. Jeg fodrer min surdej tidligt lørdag morgen og laver så dejen i løbet af dagen. Så koldhæver dejen natten over og så er der friskbagte surdejsboller søndag morgen.

Jeg drysser min surdejsbolledej med lidt sesamfrø, da det giver en super dejlig smag til bollerne, men dem kan man sagtens undlade eller bruge andre frø eller kerner. Jeg er rigtig glad for at bruge mel fra Skærtoft Mølle og du kan se deres udvalg af lækkert økologisk mel lige her (*reklamelink).

Inden du går igang

Inden du går igang med at bage, så skal du sørge for, at din surdej er fodret, så den er bageklar. Jeg fodrer min surdej, så det hedder 1:1:1 (100 g surdej, 100 g vand og 100 g hvedemel). Det vil sige, at surdejen fodres med lige dele surdej, vand og mel. Når surdejen er fodret, så er den bageklar i løbet af 4-5 timer, afhængig af, hvor varmt der er i dit køkken.

Test om din surdej er klar til at bage med

Hvis du er i tvivl om din surdej er aktiv nok, og om den er klar til at bage med, så kan du fylde koldt vand i et glas. Kom herefter en skefuld surdej i glasset og hvis din surdej flyder, så er den aktiv og helt perfekt til at bage med.

Jeg har ikke en opskrift på selve surdejen, men man kan nemt finde forskellige guides til opstart af surdej på nettet.

Autolyse

Autolyse er det der sker, når man blander mel og vand sammen og lader det stå tildækket i 1 time, uden at ælte det. Her suger melet vandet til sig, og der begynder at dannes et godt glutennetværk, det gør dejen mere glat og elastisk og nemmere at arbejde med.

Foldeteknik

Dejen skal hæve på køkkenbordet og foldes over nogle timer, inden den stilles på køl og koldhæves. Dejen foldes ved at gøre hænderne våde og tage hænderne ind under dejen, imens den løftes op og foldes. Dette gøres, så dejen foldes 4 gange. Du kan se, hvordan jeg gør i videoen til denne opskrift ovenover.

Bagning af surdejsboller

Jeg bager mine surdejsboller på et bagestål (kan købes lige her *reklamelink), som kommes ind i ovnen, så det varmer op i ovnen. Hvis man ikke har et bagestål, så kan man sagtens bruge en bageplade, som man sætter ind i ovnen imens den varmer op. Jeg bager surdejsbollerne først ved 250 C varmluft, med damp, i ca. 10 minutter. Derefter skruer jeg ovnen ned på 220 C varmluft og bager bollerne i yderligere 6-8 minutter.

Surdejsboller uden røremaskine

Man kan sagtens lave disse boller uden brug af røremaskine. Efter vand og mel har stået til autolyse i 1 time, så tilsættes surdejen og krammes med hænderne ind i dejen. Fold dejen og lad den stå 30 min. under låg. Tilsæt herefter saltet, som igen krammes ind i dejen med hænderne. Fold dejen igen og fold så herefter dejen, med metoden, der står i fremgangsmåden i opskriften.

Surdejsbollerne kan sagtens fryses ned, hvis man ikke får spist dem i løbet af nogle dage og ellers så holder de sig friske og saftige i 2-3 dage. De kan sagtens varmes i ovnen, så de igen får en sprød skorpe. Rigtig god fornøjelse!

Surdejsboller

Opskrift til 12-14 stk.
Forberedelse 8 t.
Tilberedning 12 t.
I alt + 12 t.

Ingredienser

Desuden

Fremgangsmåde

Fodre din surdej, så den er bageklar ca. 3-4 timer inden du går videre til næste step.

Kom hvedemel, sigtet speltmel, stenformalet hvedemel og vand i skålen til din røremaskine eller en condibøtte. Rør det let sammen med en ske eller hænderne og lad det stå til autolyse i 1 time.

Test om din surdej er klar (se teksten ovenover for forklaring). Hæld surdejen på dejen der har stået til autolyse og tilsæt også salt. Kram saltet og surdejen ind i dejen med hænderne.

Ælt dejen på røremaskine med dejkrogen i ca. 5-8 min. eller indtil dejen slipper skålen og er blank og elastisk. Smør en condibøtte med olivenolie og hæld dejen i bøtten.

Nu er det tid til første fold af dejen (se forklaring og video ovenover). Lad dejen stå 30 min. på køkkenbordet. Fold dejen 2. gang. Lad dejen stå på køkkenbordet i 30 min. Fold dejen 3. gang. Lad dejen stå på køkkenbordet 1 time. Fold dejen 4.gang. Lad dejen stå på køkkenbordet 1 time. Nu skulle dejen gerne have dannet nogle bobler og være hævet en smule. Hvis ikke, så kan du sagtens golde dejen 5. gang og lad den stå 1 time.

Stil dejen på køl, med låg på, i min. 12 timer, men maks 18 timer.

Næste dag tages dejen ud fra køleskabet og skal stå oh hæve 2 timer ved stuetemperatur.

Tænd imens ovnen på 250 C varmluft med et bagestål i midten af ovnen. Hvis du ikke har et bagestål, så kan du sætte en bageplade ind i ovnen, så pladen varmes op i ovnen. Hav også en dyb bradepande i bunden af ovnen, den skal bruges til at hælde vand i og skabe damp i ovnen.

Drys lidt mel på køkkenbordet og hæld dejen ud på melet. Drys evt. med sesamfrø eller andre frø eller kerner ovenpå dejen. Skær dejen ud med en dejspatel/dejsnitter til ca. 12-14 boller. Kom bollerne over på et stykke bagepapir, som så trækkes ind på bagestål eller bageplade. Hæld kogende vand i bradepanden i bunden og luk ovnen med det samme, så der dannes damp i ovnen.

Bag bollerne først i 10 min. ved 250 C varmluft med damp og skru efterfølgende ovnen ned på 220 C varmluft og bag dem i 6-8 min. Ovne varmer forskelligt, så tjek om bollerne er færdige ved at banke let på dem og hvis de lyder hule, så er de klar. Lad bollerne afkøle på en bagerist og nyd dem. Velbekomme!

Bedøm

Tusind tak fordi at du bruger mine opskrifter!

Jeg håber, at du kan bruge de opskrifter, du finder her på min side. Som medlem af ‘Frederikkes Madklub’ får du adgang til en masse ekstra funktioner. Du kan blandt andet gemme dine yndlingsopskrifter på din helt egen opslagstavle.

Derudover kan du også udarbejde en madplan med dine favoritter. Begge funktionerne kan du tilgå nederst i hver opskrift ellers øverst på siden, når du er blevet medlem af klubben.

Du kan desuden nemt klikke på enten hjertet eller den lille kokkehue på hver billede for at tilføje opskriften til din madplan eller opslagstavle. For at få adgang til den funktion, skal du være medlem af ‘Frederikkes Madklub’, som du kan få adgang til lige her. 

God fornøjelse i køkkenet!

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

Skriv en kommentar