Øllebrød - Opskrift på lækker, klassisk øllebrød serveret med iskold flødeskum

SE ALLE MINE OPSKRIFTER TIL NYTÅRSAFTEN LIGE HER

Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Øllebrød

Øllebrød – Opskrift på lækker, klassisk øllebrød serveret med iskold flødeskum. Om øllebrød er morgenmad eller dessert er vist lidt af en smags sag. At den varme, sødlige øllebrød smagt til med citron og serveret med iskold flødeskum smager skønt, ved jeg til gengæld, at mange er helt enige om! Samtidig har mange aldrig smagt hjemmelavet øllebrød, og det er en skam, for det er superlet at lave sin egen øllebrød: Som navnet antyder består øllebrød primært af (hvidt)øl og (rug)brød. Øllebrød var en af min morfars livretter, og han lavede jævnligt en ordentlig grydefuld, som mine søskende og jeg fik bragt en portion af. Vi spiste det som morgenmad, og efter vores mening er tricket, at man kun kommer lidt flødeskum på øllebrøden ad gangen, for at det ikke når at smelte, men stadig er koldt skum, når man spiser det (til gengæld må man gerne komme mere flødeskum på mange gange…!).

Øllebrød er en ægte stop-madspil-klassiker. Man har nemlig spist øllebrød i Danmark igennem masser af år, og retten stammer fra den tid, hvor man ikke havde råd til, at mad gik til spilde. De tørre rugbrødsskorper blev derfor samlet sammen, og når der var rugbrød nok, blev det til en grydefuld øllebrød. Så meget rugbrød spiser vi ikke i min familie og køber derfor gammeldags, mørkt rugbrød uden kerner, når der skal øllebrød på bordet, men man kan selvfølgelig sagtens bruge al slags rugbrød. Er der kerner i rugbrødet, får øllebrøden bare lidt mere struktur og bid.

Jeg synes, at det er lettest at sætte rugbrødet i blød i mørkt hvidtøl natten over, men et par timer kan også gøre det. Formålet er bare at få brødet udblødt så godt, at man nemt kan koge det ud og få en ensartet øllebrød. Mørkt hvidtøl er det samme, som kaldes nisseøl og mange drikker til risengrød. Hvis ikke det er juletid, skal man om regel i et af de lidt større supermarkeder for at være sikker på, at de har mørkt hvidtøl på hylderne. Det gælder for så vidt også det gammeldags rugbrød, der er den lidt kedelige slags, som de færreste spiser i dag.

Opskriften giver en ret stor portion (lav evt. en halv portion), men øllebrøden kan fint holde sig i nogle dage i køleskabet og kan også sagtens fryses ned i nogle passende portioner. Kom lidt vand i gryden, når du skal varme øllebrøden op.

Forslag til toppings

Der findes mange måder at servere øllebrød på, og de fleste har deres egen måde at spise det på med forskellige toppings. Den helt klassiske efter min mening er med kold flødeskum, men derudover kan øllebrød også serveres med:

  • Råcreme
  • Vaniljeskyr
  • Vaniljeis
  • Kold mælk eller kærnemælk
  • Æblegrød/syrlige æbler og flødeskum (a la æblekage)
  • Solbærsyltetøj og flødeskum (a la rugbrødslagkage)
  • Syltede kirsebær og flødeskum
  • Syltede pærer og flødeskum
  • Ristede mandler
  • Friske bær
  • Hakket mørk chokolade og kokosflager

Rigtig god fornøjelse!

Øllebrød

Opskrift til 8-10 personer

Ingredienser

Øllebrød
Desudover
Ved servering

Fremgangsmåde

Øllebrød

Begynd med at lægge rugbrødet i blød: Smuldrer det ud i små stykker og kom det op i en gryde.  Hæld hvidtøl over, så rugbrødet dækkes. Læg låget på gryden, og stil den til side i nogle timer, gerne natten over.

Varm rugbrødsblandingen op og rør godt i den, så den bliver glat og uden for mange klumper. Brug evt. en stavblender. Tilsæt evt. mere hvidtøl eller vand til øllebrøden får en passende konsistens.

Varm øllebrøden op til kogepunktet og smag til med citronsaft og sukker. Husk at røre godt i øllebrøden undervejs, da den nemt koger på.

Server den varme øllebrød med iskold flødeskum og lidt citronskal på toppen.

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

4 kommentarer

Skriv en kommentar