Norske klejner opskrift - Store bløde klejner med citronglasur
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Norske klejner

Her får du den bedste norske klejner opskrift. Det er store bløde klejner, der har smag af kardemomme, vanilje og citron. Norske klejner er store luftige klejner, som er lavet med en gærdej med kærnemælk, kardemomme, vanilje og citronskal. 

Der er mange måder at lave disse norske klejner på, men denne måde er min favorit. Dejen minder meget om en donut-dej, som er helt luftig og blød indeni og sprød udenpå.

Jeg har også en anden opskrift på klejner, som er min mormors opskrift, som stammer fra Møn. Her er dejen anderledes og selve klejnerne smager ikke så sødt. Disse klejner serveres med et drys flormelis og gele.

Norske klejner glasur

Man spiser altid de norske klejner med citronglasur. Sådan en glasur bliver lavet med citronsaft og gul frugtfarve, så glasuren får en flot gul farve. Hvis du ikke er så meget til syrlig citron, kan du også bare undlade at komme citron i din glasur. Du kan dog stadig farve glasuren gul, hvis du godt vil have det samme look, som jeg har.

Den gule glasur er blevet kendetegnet for de norske klejner. Hvis du vil købe dem i en bager, så vil langt de fleste også have citronglasur på. Det er faktisk meget lækkert med lidt frisk og syrligt i glasuren, når resten af klejnen er mere fedtet.

I stedet for at pynte de norske klejner med citronglasuren, så kan de varme klejner vendes i en blanding af sukker og kardemomme. Det smager vidunderligt! Klejnerne er klart bedst, når de lige er kogt. De kan dog opbevares i en kagedåse og holde sig i ca. 2-3 dage. De bliver dog mere og mere tørre, som dagene går. 

Sådan koger du dine store bløde klejner

Jeg koger altid mine norske klejner i palmin. I opskriften har jeg angivet, at man skal bruge 1 kg for at koge en almindelig portion klejner. Laver du flere portioner, kan det være, at du skal have lidt mere palmin. Klejnerne suger nemlig også lidt, når de bliver kogt. 

At koge klejner i varm fedt/olie er ikke for børn, men alle kan være med til at rulle dejen ud og vride de norske klejner. Det gør ikke noget, hvis klejnerne ikke bliver helt ens og perfekte – de smager lige godt af den grund! 

Man skal ikke komme for mange klejner i gryden af gangen, da fedtet derved køler lidt af. Hvis fedtet er godt varmt under kogning, og man samtidig sørger for at lade klejnerne dryppe godt af på køkkenrulle bagefter, bliver de ikke særligt fede. 

Jeg bruger palmin, men man kan sagtens koge i f.eks. svinefedt eller smagsneutral olie. En smagsneutral olie kan være en rapsolie eller solsikkeolie, som de fleste har stående derhjemme. 

Du kan tjekke, om din palmin eller olie er varm nok til at koge klejner på en meget simpel måde. Du skal bare tage et træspyd og stikke det i olien. Hvis det syder rundt om træspyddet, er det klar. Hvis ikke skal du lige vente lidt længere. 

Norske klejner med citronglasur

Er norske klejner fra Norge? Det sjove er faktisk, at de store bløde klejner slet ikke er fra Norge. Det er derimod en dansk opfindelse, som af en eller anden grund har fået navnet norske klejner. 

Hvad hedder en klejne på norsk? Hvis du i Norge leder efter en klassisk klejne, så skal du spørge efter en ‘fattigmann’. Det er ganske enkelt fordi, at man bruger en del dyre råvarer til at lave dem, så det er bageren, der står tilbage som en ‘fattig mand’. 

Hvad er forskellen på danske og norske klejner? Selvom deres navne minder om hinanden, så er det faktisk kun formen og tilberedningen, de har til fælles. En dansk klejne bliver lavet af en småkagedej. En norsk klejne bliver derimod lavet af en gærdej. Begge bliver dog tilberedt ved at blive kogt i olie/palmin.

Norske klejner

Opskrift til 8-10 personer
Forberedelse 1 t. 15 min.
Tilberedning 30 min.
I alt 2 t.

Ingredienser

Dej
Citronglasur
Desuden

Fremgangsmåde

Dej

Smelt smørret og lad det afkøle en smule.

Tilsæt smør og kærnemælk i en skål til røremaskinen og opløs gær heri. Tilsæt sukker, vaniljesukker, salt, kardemomme, citronskal og æg. Tilsæt lidt mel af gangen imens dejen æltes. Ælt dejen til den er blank og slipper skålen. Tager ca. 10 min. Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur med et fugtigt klæde over.

Rul dejen ud på bordet til den måler ca. 35 x 42 cm. Dejen skal gerne være sådan, så der ikke er behov for at drysse mel på bordet.

Skær herefter dejen ud til ca. 16 rektangler på 6 x 12 cm. Skær et lille snit i midten af hvert stykke og vrid klejnerne (se evt. videoen ovenover). Lad klejnerne efterhæve i 15 min.

Kom palmin i en gryde og smelt det. Kog palminen op til den er 180 C. Tjek om olien er varm ved at stikke en tandstik ned i olien og hvis det syder og bobler rundt om, så er olien varm.

Kog 3-4 klejner ad gangen. De skal koge i ca. 1,5 minut på hver side. Læg klejnerne på en tallerken med køkkenrulle, så det kan suge fedtet. Fortsæt med at koge de resterende klejner.

Læg klejnerne på en rist, så de kan afkøle.

Citronglasur

Rør en glasur af flormelis, citronsaft og frugtfarve. Den må ikke blive for tynd. Kom glasuren i en sprøjtepose og klip et lille hul. Sprøjt glasuren ud på klejnerne og server dem. Velbekomme!

 

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

Skriv en kommentar