Kløbenboller er bløde og smagfulde juleboller som stammer fra Tyskland. Bolledejen er en almindelig bolledej, hvor der tilsættes nødder og tørret frugt. Jeg har lavet en version med hakkede mandler, rosiner, sukat, citronskal, appelsinskal og marcipan. Men fyldet kan jo varieres, så det bliver fuldstændig, som man ønsker det. Bollerne laves på næsten samme måde som mine gulerodsbrud, hvor man efter dejen har hævet, tilsætter æg og hakker dejen, så den bliver blandet rundt og får et rustikt udtryk. Disse boller minder rigtig meget om dem man kan købe hos Lagkagehuset. Rigtig god fornøjelse!
Kløbenboller
Ingredienser
Fremgangsmåde
Kløbenboller
Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt olie og yoghurt. Tilsæt lidt mel, sukker, kardemomme og salt. Tilsæt resten af melet lidt adgangen, imens der æltes. Tilsæt rosiner, citronskal, appelsinskal, mandler, marcipan og sukat og ælt dejen godt.
Tilsæt smørret og ælt det godt ind i dejen og ælt dejen til den bliver glat og blank og slipper skålen.
Dæk skålen med husholdningsfilm og et viskestykke og lad dejen hæve 45 minutter.
Hæld dejen ud på et bord drysset med en smule mel. Lav en fordybning i midten af dejen og fyld op med æg. Hak dejen godt rundt i små stykker, så det hele bliver blandet sammen. Brug en bagespade eller en paletkniv.
Del dejen i 12-14 lige store stykker. Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt bollerne på bagepapiret. Dæk dem til med et viskestykke og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
Tænd ovnen på 220 C varmluft og drys bollerne med perlesukker og mandelflager og bag dem i ca. 15 minutter eller indtil de er gyldne. Lad bollerne køle af på en rist og nyd dem. Velbekomme!
Skriv endelig en kommentar
Hej Frederikke.
Hvis jeg skal koldhæve dem, hvor lidt gær skal jeg så bruge?
Tak på forhånd.
Mvh. Amalie:)
Fantastiske boller. Jeg bager dem hele tiden. Tak?
Virkelig god opskrift. Det er blevet en fast jule-bag i vores familie, men jeg bager dem også på andre tidspunkter af året. Lækker og luftigt luksus.
Kære Frederikke,
Jeg har idag bagt dine Kløbenboller, og jeg er blæst fuldstændig bagover i smag og konsistens.
Tusind tak for en ærlig og fantastisk opskrift
Bedste hilsner
Henriette Taksøe