Klejner - Opskrift på store luftige klejner fra Møn.

NY BOG: FAVORITTERNE – KØB BOGEN HER – GRATIS SIGNERING – HURTIG LEVERING

Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Klejner

Klejner – Opskrift på store luftige klejner fra Møn. Disse skønne klejner er sprøde udenpå, og luftige og bløde inden i. De er slet ikke, som de små mørke, småkage-agtige klejner, du nok kender. De er nærmere lidt brødagtige eller måske som en donut. Klejnerne er ikke søde og spises med et drys flormelis og en ordentlig klat gelé, næsten som når man serverer æbleskiver. Det smager virkelig lækkert og skal prøves! Opskriften er en gammel familieopskrift fra Møn, hvor min mormor kommer fra, og det er en tradition, at vi koger disse klejner hvert år til jul – tit serverer vi dem til eftermiddagskaffen juleaftens eftermiddag.

Her har jeg lavet nogle af klejnerne ekstra store og pyntet dem med citronglasur, sådan som man gør i Norge, og de minder måske om de klejner, der sælges som “norske klejner” i supermarkedernes bageri.

Klejnerne smager allerbedst sammen dag, som de er kogt, men kan sagtens holde sig i en tætsluttende kagedåse. De bliver bare lidt mere bløde. Du kan også fryse dem ned. Opskriften giver en ret stor portion klejner, men du kan evt. prøve med en halv portion.

At koge klejner i varm fedt er ikke for børn, men alle kan være med til at rulle dejen ud og vride klejner. Det gør ikke noget, hvis klejnerne ikke bliver helt ens og perfekte – de smager lige godt af den grund! Klejnedejen skal være kold, når klejnerne skal koges, for så hæver de bedre op i den varme fedt. Man skal ikke komme for mange i gryden af gangen, da fedtet derved køler lidt af. Hvis fedtet er godt varmt under kogning, og man samtidig sørger for at lade klejnerne dryppe godt af på køkkenrulle bagefter, bliver de ikke særligt fede. Der kan tilsættes smag i dejen, som f.eks. kardemomme, vanilje eller citronskal alt efter, hvad man er til. Jeg kan nu bedst bare lide dem lige som de er! Rigtig god fornøjelse!

Tip: Jeg bruger sådan en klejnespore her (*reklamelink), når dejen skal skæres ud, men en helt almindelig kniv eller brød kniv kan også sagtens bruges.

Klejner

Opskrift til 10-12 personer
Forberedelse 1 t.
Tilberedning + 3 t.
I alt + 4 t.

Ingredienser

Derudover

Fremgangsmåde

Klejner

Smuldr/hak smørret i melet til en grynet masse. Det er lettest at lave dejen i en foodprocessor. Tilsæt sukker og hjortetaksalt og bland. Rør gæren ud i lidt af kærnemælken.

Kom den i melet, sammen med resten af kærnemælken, fløde og æg. Kør eller ælt  hurtigt dejen sammen til en glat dej. Stil dejen til hævning på køl i ca. 2 timer.

Del dejen i 2-3 portioner og rul en portion ud af gangen på et meldrysset bord til ca. 4-5 mm tykkelse. Læg imens resten af dejen tilbage på køl.

Skær dejen i baner på ca. 4 cm med en klejnesporer eller en helt almindelig kniv. Del banerne på skrå i stykker af ca. 8-10 cm. Skær en rille på et par cm på midten af hvert stykke.

Vrid klejnerne ved at folde halvdelen af dejstykket igennem rillen. Ret dejen ud, når den er kommet igennem rillen, så den få den rigtige klejne facon.  Du kan også lade nogle stykker dej være, som ikke vrides til klejner.

Læg klejnerne på et stykke bagepapir på en bakke eller lign. som stilles i køleskabet, indtil klejnerne skal koges.

Smelt svinefedt og palmin i en gryde, og lad det varme godt op. Det skal være så varmt, at det syder og bobler rundt om en tændstik, der stikkes ned i fedtet.

Tag nogle af klejnerne ud af køleskabet og kom forsigtigt 2-3 kolde klejner ad gangen i den varme fedt og kog dem et par minutter på hver side, til de er fint lysebrune. Dejen skal hæve op under kogning.

Løft klejnerne op (det er nemmest med en hulske), lad dem dryppe af og læg dem over på et fad dækket med et godt lag køkkenrulle. Fortsæt til du har kogt alle klejnerne. Drys klejnerne med flormelis, inden de serveres med gelé. Velbekomme!

 

 

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

2 kommentarer

Skriv en kommentar