Choux au craquelin med vaniljecreme – Opskrift på lækre choux au craquelin fastelavnsboller med vandbakkelsesdej, sprød kiksetop, vaniljecreme, solbærsyltetøj og ganache. Choux au craquelin er en almindelig vandbakkelse, som bages med en kiksedej på toppen, som smelter let nedover vandbakkelsen, når den bages og laver en sprød og krakeleret top.
Jeg har efterhånden bagt 100 vis af vandbakkelser, og jeg synes det er en svær kunst at få dem helt perfekte, men denne opskrift er jeg ret glad for. Den er lavet sådan, så den gerne skal danne et hulrum inde i vandbakkelsen, så der kan sprøjtes lækkert fyld ind i. Her har jeg fyldt vandbakkelserne med vaniljecreme vendt med flødeskum og solbærsyltetøj. Derefter dyppes de i en chokolade ganache. Lidt ala disse fastelavnsboller med remonce, vaniljecreme og ganache. Man kan sagtens undlade af dyppe dem i ganache, jeg synes bare, at det smager skønt med den mørke chokolade sammen med. Lidt ligesom den kendte ispind med vaniljeis, solbær og chokolade.
Kiksedejen er lavet med smør, hvedemel, brun farin og en smule salt, som køres sammen i en foodprocessor. Dejen rulles ud imellem to stykker bagepapir og lægges på køl inden dejen udstikkes i cirkler. Disse choux au craquelin skal helst spises og serveres ligeså snart de har fået fyldet i og ganache, for de bliver hurtigt bløde. De kan dog sagtens stilles på køl et par timer, inden de serveres.
I stedet for solbærsyltetøj kan der bruges en anden slags syltetøj eller det kan helt undlades. Rigtig god fornøjelse
Choux au craquelin med vaniljecreme
Ingredienser
VaniljecremeFremgangsmåde
Vaniljecreme
Kan med fordel laves dagen inden: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem sammen med lidt af sukkeret. Kom mælk, vaniljesukker, halvdelen af sukkeret og den tomme vaniljestang i en gryde og kog det op. Det skal op og koge og lige så snart det koger, så tages gryden af varmen. Lad mælken stå i 5 min.
Rør imens æggeblommer, resten af sukkeret og maizena sammen. Hæld lidt af den lune mælk i æggeblandingen og hæld det hele op i gryden til resten af mælken. Kog cremen op til en tyk creme. Rør den godt igennem, så den bliver glat. Rør smørret i og sæt cremen på køl til den er helt kold og fast.
Kiksedej
Kom ingredienserne i en foodprocessor og kør det til en samlet kiksedej. Rul kiksedejen ud imellem to stykker bagepapir. Dejen skal være ca. 2 mm tyk. Læg dejen på køl i 30 min. Udstik 15 cirkler med en rund udstikker på 5 cm i diameter. Læg dem på køl igen, imens du laver vandbakkelsesdejen.
Vandbakkelsesdej
Kom vand og smør i en gryde. Lad smørret smelte og giv det er hurtigt opkog. Tag gryden af varmen og tilsæt alt melet. Rør det sammen med en dejskraber til en stor klump dej, der slipper gryden. Lad massen afkøle.
Tænd ovnen på 200 C over/under varme.
Kom den afkølede masse i en skål til en røremaskine. Begynd at ælte dejen med den flade dejspatel. Tilsæt et æg adgangen imens der piskes. Pisk til en tyk og blank dej. Kom dejen i en sprøjtepose med en rund tyl.
Sprøjt 15 små og høje toppe ud på en bageplade med bagepapir. Pas på med at sætte dem for tæt, da de hæver op inde i ovnen. Læg en rund kiksedej på hver dej-top.
Bag vandbakkelserne i ca. 30 min.
Sluk herefter ovnen, sæt en grydeske i klemme i lågen og lad vandbakkelserne blive i ovnen i yderligere 20 min. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle helt på en bagerist.
Rør den kolde vaniljecreme igennem, så der ikke er klumper i. Pisk piskefløden, til vaniljecremen, til en fast skum og vend den forsigtigt i cremen. Kom cremen i en sprøjtepose og klip et lille hul forenden.
Blend solbærsyltetøj, så der ikke er store klumper i og kom det i en sprøjtepose og klip et hul forenden. Lav et lille hul i bunden af hver vandbakkelse. Fyld vandbakkelserne med vaniljecremen og solbærsyltetøj tilsidst. Lad dem stå med bunden opad, så cremen bliver i bollerne, imens du laver ganache.
Ganache
Kom piskefløden i en lille gryde og lad den koge op til lige under kogepunktet. Kom chokolade i en skål og hæld den varme fløde på. Lad det stå lidt og rør derefter i midten af skålen med en dejskraber til ganachen samler sig og bliver blank. Dyp vandbakkelserne i ganachen, så toppen er helt dækket. Placer fastelavnsbollerne på et fad og server. Velbekomme!
Skriv endelig en kommentar