Varme hveder med surdej - Opskrift på de bedste surdejshveder

SE ALLE MINE OPSKRIFTER TIL NYTÅRSAFTEN LIGE HER

Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Varme hveder med surdej

Varme hveder med surdej – Opskrift på bløde og luftige surdejshveder lavet med sød surdej. De helt klassiske hvedeknopper, som spises dagen før store bededag eller om morgnen på store bededag, har her fået selvskab af sød surdej. Surdej kan nemlig også bruges til at bage sødt bagværk, og den bliver derfor fodret med sukker. Hvederne får en helt fantastisk smag af både syre og sødme samt en lækker smag fra friskkværnet kardemomme.

Jeg elsker varme hveder og måden de spises på. De skal nemlig være helt friskbagte, og når de kommer ud af ovnen trækkes de bløde og luftige hveder fra hinanden og flækkes, og så skal de ristes i ovnen for at blive sprøde og gyldne. Herefter nydes de med (tand)smør! Prøv også med hjemmelavet rabarberkompot til – det er en sikker vinder! Du kan sagtens bage hvederne nogle dage i forvejen, hvis tiden er knap, og fryse dem ned. Hvederne skal koldhæve natten over. Prøv også min opskrift på almindelige varme hveder lige her.

Test om din surdej er klar til at bage med

Hvis du er i tvivl om din surdej er aktiv nok, og om den er klar til at bage med, så kan du fylde koldt vand i et glas. Kom en skefuld surdej i glasset, og hvis din surdej flyder, så er den aktiv og helt perfekt til at bage med. Rigtig god fornøjelse!

Varme hveder med surdej

Opskrift til 6-12 personer
Forberedelse 1 dag
Tilberedning 20 min.
I alt + 1 dag

Ingredienser

Surdej
Dej til varme hveder (12 stk.)

Fremgangsmåde

Surdej

Fodr din surdej og læg låget på klem og lad din surdej hæve et lunt sted. Når din surdej dufter syrligt og sødt, så er den klar. Det tog ca. 3 timer for min surdej.

Dej til varme hveder

Bland koldt mælk, sød surdej, kardemomme, sukker og mel sammen i en røreskål og lad det står i 15 minutter.  Tilsæt saltet og ælt dejen med en dejkrog ved middel hastighed i ca. 5-6 minutter. Tilsæt smørret lidt ad gangen og ælt det godt ind i dejen.

Ælt dejen yderligere 5-6 minutter indtil dejen samler sig om dejkrogen og er blank og fast i konsistensen. Kom dejen i en beholder, gerne af plastic med låg, og lad dejen hæve på køkkenbordet i ca. 3 timer.

Efter de 3 timer skal dejen gerne være hævet ca. 30 %. Kom dejen ud på køkkenbordet og del den i ca. 12 lige store stykker af ca. 100 g hver og tril dem til boller.

Kom bollerne i en form beklædt med bagepapir og lad dem stå på køkkenbordet og hæve yderligere 3 timer inden de dækkes med film og sættes på køl natten over.

Tænd ovnen på 250 C varmluft med en rist i midten samt bradepande nederst i ovnen. Hæld kogende vand i bradepanden, lige inden du sætter bollerne ind i ovnen, det gør, at der bliver skabt damp inde i ovnen, som gør bollerne sprøde.

Tag hvederne ud fra køl imens ovnen varmer op og stil dem på køkkenbordet, så de kan hæve færdigt imens.

Når ovnen er varm pensles bollerne med vand og bages i midten af ovnen i ca. 10 minutter med damp. Derefter skrues ovnen ned på 230 C varmluft og bagepladen med vand fjernes.

Bag hvederne i yderligere 12 minutter. Lad bollerne køle en smule af på en rist. Flæk bollerne og rist dem i ovnen eller på en brødrister og server de varme hveder. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

Skriv en kommentar