Varme hveder – Den bedste opskrift på de helt klassiske hvedeknopper, som spises dagen før store bededag eller om morgnen på store bededag. Der er mange måder at lave hvedeknopper på, men denne opskrift er min favorit, som er med stødt kardemomme. Jeg elsker varme hveder og måden de spises på. De skal nemlig være helt friskbagte og når de kommer ud af ovnen trækkes de bløde og luftige hveder fra hinanden og flækkes, og så skal de ristes i ovnen for at blive sprøde og gyldne. Herefter nydes de med (tand)smør!
Varme hveder opskrift
Denne opskrift bruger min mor altid, når der skal bages varme hveder, og den virker hver gang! Prøv også med hjemmelavet rabarberkompot til – det er en sikker vinder! Du kan sagtens bage hvederne nogle dage i forvejen, hvis tiden er knap, og fryse dem ned. Hvederne kan også bages dagen før, de skal spises. Tilsæt ca. 10 g gær og lad dem koldhæve i køleskabet natten over.
Når det er tid til at spise dem, kan man enten spise dem, som de er eller give dem en tur på brødristeren. Det er meget forskelligt, hvad folk plejer at gøre, og jeg kan lide begge dele. Fælles er dog, at der altid skal godt med smør på.
Hvornår spiser man varme hveder?
Traditionen siger, at man skal spise varme hveder dagen før Store Bededag. Der er dog mange, der både spiser dem i ugen op til og på dagen, da men efterhånden kan få dem over en længere periode.
Hvorfor spiser man varme hveder?
Grunden til at man spiser varme hveder er, at i gamle dage lukkede bageren i helligdagene. Derfor skulle bageren lave noget brød, der kunne holde sig. Det blev til de klassiske hvedeknopper som vi kender dem.
Skal hveder pensles inden bagning?
Man behøver ikke at pensle hvederne med noget, før de bages. Jeg pensler dem dog med mælk, man kan også bruge vand eller kold kaffe, så får de en skinnende overfalde. Hveder skal være lidt matte i overfladen, og det bliver de, hvis man ikke pensler dem med noget. Pensler du dem, så bliver de mere skinnende på toppen.
Andre opskrifter på hveder
Jeg har også en opskrift på lækre surdejshveder. Surdej kan nemlig også bruges til at bage sødt bagværk, og den bliver derfor fodret med sukker. Hvederne får en helt fantastisk smag af både syre og sødme samt en lækker smag fra friskkværnet kardemomme. Jeg elsker varme hveder og måden de spises på. Rigtig god fornøjelse!
TIP: Prøv at bage disse hveder med danskvand i stedet for alm. vand. Danskvand gør hvederne endnu mere luftige og lækre!
Varme hveder
Ingredienser
Varme hveder (ca.15 stk.)Fremgangsmåde
Varme hveder
Bland hvedemel, sukker, kardemomme og salt sammen i en røreskål. Smuldre smørret heri til en grynet masse. Rør gæren ud i det lunkne vand og hæld det i røreskålen lidt adgangen, imens dejen bliver æltet. Ælt dejen til den er blank og smidig. Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen er for “våd”. Beklæd en bradepande med bagepapir eller smurt med smør. Form 15 lige store boller af dejen (ca.71 g hver) og placer dem tæt sammen i bradepanden, så de kan hæve sammen og få den firkantede facon. Lad bollerne hæve i 1 time eller til de er dobbeltstørrelse med et viskestykke over. Tænd ovnen på 225 C varmluft. Pensl evt. hvederne med lidt mælk og bag dem i ca. 14-16 minutter til de er gyldne. Lad hvederne køle af i 10 minutter og skær dem over og rist dem i ovnen ved 200 C varmluft til de er gyldne og sprøde. Server de varme hveder med det samme. Velbekomme!
Skriv endelig en kommentar
Hæver du dem ikke inden du former dem til boller? ?
Nej, dejen skal ikke hæve inden. Dejen formes til boller, som skal hæve til dobbelt størrelse 🙂
Er det korrekt forstået at opskriften ikke indeholder æg?:-)
Ja, der er ikke æg i denne opskrift 🙂
Kan de fryses? Hvis ja, hvor mange grader skal ovnen være på når de skal varmes op, og i hvor lang tid? 🙂
Skal ovnen være varm inden bollerne sættes ind?
Ja, ovnen skal være varm 🙂
Kan mam bage disse uden en røremaskine?
Ja, det kan man sagtens 🙂