Vaniljekranse opskrift - Sprøjtevenlige vaniljekranse med mandler
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Vaniljekranse

Opskrift på sprøde vaniljekranse, der sprøjtes ud med sprøjtepose. Min absolutte favorit julesmåkage er vaniljekranse. Jeg elsker dem og vanilje er, sammen med chokolade selvfølgelig, en af mine yndlings ingredienser. I er flere, der har spurgt, om jeg ikke ville dele en vaniljekranse opskrift, som kan sprøjtes ud med sprøjtepose, og som ikke flyder for meget ud i ovnen.

Det er lige præcis sådan en vaniljekranse opskrift, som I får her. Det er desuden også vaniljekranse med mandler, som jeg bager i ovnen med skal og hakker helt fint i en minihakker. 

Vaniljekranse opskrift

Denne vaniljekranse opskrift er meget nem at sprøjte ud. Jeg sprøjtede faktisk 3 størrelser kranse ud og brugte 3 forskellige tyller. Du kan selvfølgelig bare lave lige den størrelse du synes, men husk at bagetiden afhænger af størrelsen, fra ca. 7-8 min. til ca. 11-13 min. 

Af denne portion vaniljekranse dej bagte jeg 3 bageplader småkager. Et lille tip fra mig når du står over for at skulle sprøjte dine kranse ud er, at du ikke skal fylde al dejen op i posen på én gang. 

Fyld hellere små portioner af gangen, da det er nemmere for dig at stå med en lille pose og sprøjte kransene ud. Det kan også være meget hårdt, hvis du skal presse det ud af én stor pose. 

Vaniljekranse med mandler

Når mandlerne er smuttede, kan de bages, inden de hakkes, ved 200 C varmluft i ca. 10-12 minutter, så de tager farve. Herved får man en mere tydelig mandelsmag frem i småkagerne.

Vaniljekranse med vaniljesukker

Vanilje er helt essentielt, når man skal lave dem. Derfor laver jeg vaniljekranse med vaniljesukker, men jeg laver den selv i stedet for at købe den. Det betyder, at jeg i stedet køber en god vaniljestang, da der er meget mere god vanilje smag i sådan en. Du kan også godt bruge vaniljesukker, men jeg lover dig, at resultatet bliver bedre, hvis du bruger en vaniljestang og laver dit eget vaniljesukker. 

Hvis du vil bage andre småkager, så prøv også mine nemme pebernødder, ingefærsmåkager med citron eller brunkagefigurer

Hvorfor flyder mine vaniljekranse ud? Det er så irriterende, når de flyder ud. Grunden er dog meget simpel. Så er det fordi, at din dej er alt for blød, da den så ikke kan holde formen, når du har sprøjtet dem ud. Hvis du stadig oplever, at dine vaniljekranse flyder ud, så kan de fryses ned i 10 min og bages direkte.

Hvilket land kommer vaniljekranse fra? Den velkendte krans kommer fra Danmark, og det er en af de småkager, som vi er rigtig mange, der bager og køber hvert år til jul. Den så oprindeligt dagens lys tilbage i 1840’erne, og er stadig populær næsten 200 år senere

Hvem har opfundet vaniljekransen? Opskriften er som sagt fra Danmark, men det er kvinden Madam Mangors, der første gang skrev opskriften ned. Der er dog stor sandsynlighed for, at hun har lært den at kende igennem andre.

Vaniljekranse

Opskrift til 8-10 personer
Forberedelse 20 min.
Tilberedning 20 min.
I alt 1 t.

Ingredienser

Fremgangsmåde

Vaniljekranse (30-35 stk.)

Bag mandlerne med skal i ca. 12 min. ved 200 C varmluft eller du kan skolde mandlerne og smut dem.

Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og bland dem med 1 spsk. af sukkeret. Hak vaniljestangen ud i små stykker. Kom mandler, det hjemmelavede vaniljesukker og hakket vaniljestang op i en minihakker og hak til det er finthakket.

I en foodprocessor blandes hvedemel, kartoffelmel og salt sammen. Tilsæt smørret og kør hurtigt til smørret er smuldret i melet. Tilsæt sukker og mandel-vanilje blandingen og rør det sammen. Slå et æg ud i dejen og saml hurtigt dejen til den er ensartet. Det er en blød dej, for at den nemt kan sprøjtes ud.

Tænd ovnen på 200 C varmluft.

Kom 1/3 del af dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl (afhængig af hvor store du vil have dine vaniljekranse).

Beklæd en bageplade med bagepapir og sprøjt dejen ud i kranse. Der skal være lidt mellemrum mellem vaniljekransene, da de flyder lidt ud under bagning. Gentag dette til du har brugt alt dejen. Bag vaniljekransene i ca. 10-12 min. til de er let gyldne og sprøde. Bagetiden afhænger af hvor store kranse du har lavet.

Lad vaniljekransene afkøle på en bagerist, så de bliver sprøde. Kom dem først i en kagedåse, når de er helt kolde. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

Skriv en kommentar