Svampet citronmåne opskrift - Glutenfri citronmåne med marcipan
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Svampet citronmåne

Svampet citronmåne – en klassisk kage som de fleste vist kan lide. Mange forbinder nok citronmåne med den man kan købe i supermarkedet og på tanken, hvor glasuren er helt gul og der er skruet ekstra op for e-numre og sukker. Det er slet ikke så svært at bage kagen selv, og den smager så meget bedre end den man kan købe. 

Den er super nem og hurtig at bage og kan med fordel bages dagen i forvejen og så pyntes lige inden servering. Jeg har blot lavet en almindelig hvid glasur og tilsat lidt citronsaft til den. Og så pynter jeg med revet citronskal, der giver et virkelig fint look.

Svampet citronmåne

Ingredienser

Citronmåne (ca. 12 stykker kage):
Citronglasur:

Fremgangsmåde

Citronmåne:

Tænd ovnen på 185 C varmluft.

Pisk smør, sukker, marcipan, citronskal og vaniljesukker sammen. Tilsæt et æg adgangen imens der fortsat piskes. Bland mandelmel, kartoffelmel og bagepulver  sammen i en skål og pisk det i dejen skiftevis med citronsaft. Beklæd en springform på ca. 25 cm i diameter med bagepapir og fordel dejen i springformen.Bag kagen i ovnen i ca. 45-50 minutter. Lad den køle af.

Citronglasur:

Rør ingredienserne sammen til en ensartet glasur.

Smør glasuren på den afkølede kage og pynt med f.eks. revet citronskal og spiselige blomster. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Glutenfri citronmåne

Jeg har bagt kagen i en glutenfri version, hvor jeg, i stedet for hvedemel, har brugt mandelmel. Det giver kagen en helt særlig god konsistens. Kagen er simpelthen så svampet og saftig og helt perfekt syrlig. 

Hvis du ikke har mandelmel og hellere vil bruge almindelig hvedemel, kan du også godt det. Så er det ikke længere en glutenfri citronmåne dog.

Citronmåne opskrift

Det er en lækker syrlig kage – ligesom du kender den fra butikkerne. Denne her er bare endnu mere lækker og svampet og med masser af citronsmag. Den er ikke sur på nogen måde men har den lækre smag af citron. 

Med min citronmåne opskrift får du en svampet kage, der kan holde sig i flere dage. Den er genial, hvis du skal have kage med til kollegerne. Så kan du nemlig bage den om aftenen, og så er den stadig lækker, når den skal nydes dagen efter.

Citronmåne med marcipan

Jeg har valgt at lave min svampet citronmåne med marcipan, da marcipan giver en virkelig lækker smag til kagen. Derudover er det også med til at gøre den ekstra svampet, og det er altid godt jo. Det er bedst, hvis du putter revet marcipan i i stedet for klumper. På den måde kan det bedre fordele sig i dejen, hvilket giver det bedste resultat.

Hvis du er til andre lækre opskrifter med citron, så kan du prøve at lave min citronfromage eller de anderledes lemon posset.  

Er citronmåne dansk? De fleste vil sige, at den klassiske citronmåne er dansk, ja. Den er i hvert fald blevet bagt i Danmark i mange år. Den velkendte citronmåne fra butikkerne er blevet bagt af DanCake siden 1968.

Hvor lang tid kan en citronmåne holde sig? Du kan sagtens bage kagen dagen før, at du skal bruge den. Den er nemlig så lækker svampet, at den godt kan holde sig i 2-3 dage. 

Kan den fryses ned? Ja, det kan den godt. Det kan især være smart, hvis du skal bruge kan om nogle uger og allerede lave den nu og fryse den ned inden. 

Skriv endelig en kommentar

40 kommentarer
  1. Hej Frederikke!
    Hvor ser den citronmåne lækker ud! Jeg tænker at prøve din opskrift her i weekenden (dog kun med alm. hvedemel, fordi det er lige hvad jeg har) og i en springform på cirka 18 cm i diameter. Ved du hvor meget bør regulere i bagetiden og mængden af ingredienserne? 🙂

  2. Jeg har hørt at du også har brugt en hindbærmousse til at toppe citronkagen med. Vil du dele opskriften på hindbærmoussen også? 🙂 Det så mega lækkert ud! :-p

    1. Det var en sød følger, der havde bagt kagen og pyntet den med hindbærmousse 🙂 Men jeg har en hindbærmousse opskrift lige her

  3. Hej Frefderikke
    Kan man lave kagen dagen før? og i så fald stiller du den så på køl til den skal bruges?

    mvh
    Søs

  4. Hej Frederikke
    Jeg har set andre der blander stødt gurkemeje i cironkage, for at opnå den gule farve. Det kan vel sagtens også puttes i citronglasur. Den er jo næsten smagsneutral. Det vil jeg prøve, når jeg bager efter din opskrift.

  5. Hvor ser den lækker ud! Tror du man kan bruge din frosting fra din “citronkage med birkes og frosting” oven på denne kage, eller bliver det for kvalm?

  6. Jeg har lige bagt den. Min er meget mørk i toppen. Nærmest sort. Har jeg bagt den for hårdt? Jeg fornemmer også din er mørkere under glasuren. Vil du anbefale jeg skærer øverste lag af, eller serverer den som den er?

    1. Det kunne godt lyde som om, at den er bagt lidt for hårdt. Man kan evt. lægge et stykke staniol henover kagen, det sidste kvarter af bagningen, så undgår man, at den bliver sort. Det skal også lige siges at ovne varmer forskelligt 🙂 Jeg ville helt klart skære toppen af og så servere kagen 🙂

  7. Det her er seriøst en fantastisk citronmåne! Den smager SÅ godt, at jeg har bare lyst til at spise en halv kage, men den er også tung, så det er bedst at lade være.
    Den er sådan lidt mazarin-agtig, så jeg tror, den kunne være god som bund til en jordbærtærte bare uden glasuren og så med et lag mørk chokolade i stedet, inden flødeskum og jordbær. Mmmm!

  8. Hej Frederikke Hvor ser den opskrift bare lækker ud!
    Kan man bruge købt citronsaft til både kage og glasur i stedet for almindelige citroner? Eller hvad vil du anbefalle?

  9. Jeg har bagt din fantastiske citronmåne og den er bare perfekt! Perfekt syrlig og sød og svampet og helt eminent.

    Jeg kom dog også til at tænke på om man kan eller om du evt. har prøvet at lave muffins af dejen?

    1. Hvor er det dejligt at høre! Ja, den kan sagtens laves til muffins, det har jeg set andre gøre med denne opskrift, jeg har dog ikke selv prøvet det, så ved ikke præcis, hvor længe de skal bages 🙂

  10. Super lækker kage, som jeg har bagt et par gange nu. Jeg vil forsøge at lave dem til muffins; tror du, at muffinstandarden med 180 grader i 20 min er passende for denne kage, eller hvordan tror du bedst, at disse muffins skal bages?

    1. Dejligt at høre! Jeg har ikke selv prøvet at lave den til muffins, men det du skriver der lyder meget passende 🙂 Rigtig god fornøjelse!

  11. Hej
    Jeg har prøvet at lave den med alm mel og Wow den blev lækker svampet
    Men jeg vil lige spørge om man kan bruge havremel i stedet for mandelmel

    1. Det er jeg glad for at høre! Jeg har ikke selv prøvet med havremel, men det tror jeg sagtens, at man kan bruge 🙂

      1. Hej Frederikke
        Super det må afprøves
        Har lige bagt banankage med havremel og Wow de blev også svampet. Så jeg tager chancen og prøver med din citronmåne med havremel

        1. Hej Frederikke

          Den blev virkelig svampet med havremel så det kan varmt anbefales

          Hvis man ikke har marcipan kan dette så undlades eller er der noget billigere alternativ ?
          Mvh Tina

  12. Hej Frederikke!
    Vil man kunne bruge vegansk smør i stedet for almindeligt smør i kagen?
    Mvh Emilie

  13. Skal man piske meget når man laver dejen ?
    Med piskeris med Hånden stille og roligt eller med maskine ? Skal mel ikke vendes i ?
    🙂

    1. Jeg bruger en røremaskine, når jeg laver kagen. Mandelmel og kartoffelmel skal piskes i dejen, som der står i opskriften 🙂

  14. Hej 😊
    Jeg skal bage kagen til i aften, i den forbindelse vil jeg spørge om du kommer gul farve el.ligende i bunden?
    Så kagen får den flotte gule farve som på billedet?
    God påske 🐣

    1. Jeg kommer ikke gul farve i, tror bare den ser ekstra gul ud, fordi jeg har brugt æg med en meget flot gul blomme. Du kan sagtens tilsætte gul farve i dejen, hvis du ønsker den mere gul. Rigtig god fornøjelse og god påske 🙂

Skriv en kommentar