Softkernerugbrød - Opskrift på det bedste softkernerugbrød
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Softkernerugbrød

Softkernerugbrød – min bedste opskrift på lækkert hjemmebagt rugbrød med surdej og solsikkekerner. Rugbrødet er jo en rigtig dansk klassiker og noget de fleste forbinder med Danmark. Jeg elsker i hvert fald rugbrød og spiser det flere gange om ugen og især når det er hjemmebagt. Intet er bedre end at nyde en skive friskbagt rugbrød med smør på.

Dette rugbrød er lavet på surdej, som gør at rugbrødet får en dejlig syrlig smag, og en  smule gær, for at speede hæveprocessen lidt op. Jeg har blot fordret min hvedesurdej med fuldkornsrugmel.Hævetiden på sådan et rugbrød afhænger meget af hvor aktiv din surdej er og hvor varmt der er i rummer, hvor dejen hæver. Opskriften er justeret så den passer til, at der skal surdej i, så hvis du ikke vil lave rugbrød med surdej, så kan du prøve denne opskrift på rugbrød uden surdej. Rugbrødet er dog lidt lysere, men det er stadig super lækkert.

Rugbrødet kan sagtens holde sig frisk i op til 1 uge, hvis det er pakket godt ind i enten en frysepose eller en papirspose. Hvis du har rugbrød tilovers, som ikke når at blive spist, så kan det også sagtens fryses ned eller laves til rugbrødscrunch. Rigtig god fornøjelse!

 

 

Softkernerugbrød

Opskrift til 4-6 personer
Forberedelse 6
Tilberedning 1 t. 30 min.
I alt + 1 dag

Ingredienser

Surdej
Selve dejen

Fremgangsmåde

Surdej

Fodre surdejen og stil den et lunt sted med låget på klem. Surdejen er klar når den er hævet godt op og dufter syrligt, så er den klar.

Selve dejen

Imens din surdej hæver sætter du samtidig rugkernerne i blød i det kogende vand, sådan så de kan suge alt væsken.

Kom det kolde vand i en røreskål. Tilsæt surdej og evt. gær og rør det ud i vandet. Tilsæt de udblødte rugkerner og solsikkekerner. Bland fuldkornsrugmel, sigtet rugmel, hvedemel, maltmel og salt sammen og rør det i dejen. Dejen skal bare røres sammen med en ske til den er klistret og sammenhængende. Den må endelig ikke være for tør i konsistensen.

Smør en brødform på 1-2 L med smør og kom dejen i formen. Drys evt. med ekstra solsikkekerner eller blå birkes, som jeg har gjort. Kom et fugtigt viskestykke eller husholdningsfilm over dejen og lad den hæve et lunt sted. Afhængig af din surdejsaktivitet og om der er gær i dejen, så er det meget forskelligt, hvor lang tid dejen skal hæve, men ca. et sted mellem 3-6 timer. Når der dannes små lufthuller ovenpå, så er rugbrødet færdighævet.

Tænd herefter ovnen på  180 C varmluft.

Bag rugbrødet i ovnen i ca. 1 time og 30 minutter. Det skal være sprødt, når du banker på det og rugbrødet skal have en kernetemperatur på ca. 98 grader. Hæld brødet ud af formen og lad brødet afkøle helt på en rist. Rugbrødet skal helst være helt afkølet, før det skæres i skiver. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

5 kommentarer
  1. Hej – når jeg følger ovenstående opskrift bliver rugbrødet meget klæbrigt og klægt inden i. Nogen tips til at undgå det?

    1. Ovne varmer forskelligt, så måske skal dit rugbrød bage længere tid i din ovn 🙂 Rugbrødet skal gerne have en kernetemperatur på 98-99 grader, så måske dette kan hjælpe 🙂

  2. Tak for en relativt simpel og god opskrift. Jeg har prøvet en del rugbrødsopskrifter af det sidste års tid og den her kommer blandt favoritterne 🙂 Min eneste ændring var at skrue en anelse ned for mængden af salt. Brugte 12 g og kunne godt finde på at nøjes med 10 g fremover, men det er jo en smagssag.

Skriv en kommentar