Rosinbrød - Opskrift på lækkert og saftigt rosinbrød med kanel
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Rosinbrød

Rosinbrød – Opskrift på lækkert og saftigt rosinbrød med kardemomme og kanel. Dette lækre rosinbrød er tilsat sigtemel, som sammen med de mange rosiner giver et dejligt saftigt brød. Brødet er smagt til med både kardemomme og lidt kanel, der passer virkelig godt sammen med rosinerne, og brødet er et skønt alternativ til boller eller kanelbrød til en hyggelig kop eftermiddagste. Det lune, friskbagte brød dufter fantastisk og kan spises præcis som det er, men efter min mening smager det allerbedst med koldt smør. Jeg ved også, at mange synes, at brødet passer skønt til en skive god ost. Her har jeg flettet brødet, men du kan også sagtens bage det som et almindeligt brød. Jeg sørger for at ”lukke dejen” godt rundt om rosinerne, så der ikke er for mange rosiner, der stritter ud, da de nemt bliver lidt brændte under bagningen.

Når man bager brød eller boller med rosiner, er det et godt trick at lægge rosinerne i blød i kogende vand, inden de tilsættes dejen. På den måde bliver rosinerne mere saftige og ”suger” ikke fugten fra brødet. Du kan bruge både mørke eller lyse (sultana) rosiner i dejen, men også f.eks. tranebær, eller en god blanding, hvis du har nogle rester, der trænger til at blive brugt op. Når brødet er penslet med æg, giver jeg det et godt drys, knasende perlesukker på toppen – det smager dejligt sammen med brødet, som ikke er specielt sødt. Du kan også drysse med lidt hakkede nødder eller mandelflager. Har du brød til overs dagen efter, egner det sig godt til at riste. Brødet kan også sagtens fryses.

Rosinbrød

Opskrift til 8-10 personer
Forberedelse 1 t. 30 min.
Tilberedning 25 min.
I alt 2 t. 30 min.

Ingredienser

Rosinbrød Fyld
Dej

Fremgangsmåde

Rosinbrød

Læg rosinerne i blød, imens dejen bliver klar: Kom dem i en skål og hæld kogende vand på, så det dækker et par cm over. Stil skålen til side.

Lun kærnemælken. Smuldr gæren i en skål og rør den ud i kærnemælken. Tilsæt salt, sukker, kardemomme, kanel og æg, og rør godt sammen. Tilsæt sigtemelet og bland. Ælt det bløde smør i dejen, og tilsæt derefter hvedemelet lidt ad gangen. Ælt dejen grundigt til den er blank og smidig og slipper skålen. Dæk skålen med et hårdt opvredet viskestykke og lad dejen hæve ca. 1,5 time ved stuetemperatur.

Kom dejen ud på et meldrysset bord og bred den lidt ud i en firkant. Kom rosinerne i en si, hæld dem over på et par stykker køkkenrulle og dup dem tørre, så der ikke kommer en masse vand med i dejen. Hæld rosinerne ud på dejen og fold den rund om – tryk rosinerne ind i dejen. Skær den aflange dej rulle i tre stykker og tryk evt. dejsiderne sammen om rosinerne, så de ikke ryger ud. Flet nu brødet til en fletning ved forsigtigt at løfte hver af dejrullerne fra side til side. Løft dejfletningen over på en bageplade beklædt med bagepapir. Form brødet ved at ”skubbe” fletningen lidt sammen dér, hvor den er tyndest, sådan at brødet bliver nogenlunde ens i bredden. Dæk brødet med et hårdt opvredet viskestykke og lad det hæve ca. 30-45 min ved stuetemperatur.

Tænd ovnen på 200 C varmluft.

Pensl brødet med sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bag brødet i midten af den varme ovn i ca. 25 min. Hold øje med at det ikke bliver for mørkt – læg evt. et stykke stanniol over halvvejs. Brødet er gennembagt, hvis det lyder hult, når du banker på det.  Lad brødet afkøle på en bagerist, inden det friskbagte brød skæres i skiver. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

Skriv en kommentar