Lagkage med solbær og vaniljemousse - Opskrift på lagkage ala Kæmpe Eskimo
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Lagkage med solbær og vaniljemousse

Indlægget er lavet i samarbejde med DanSukker

Solbærsyltetøj med DanSukker syltesukker med pektin

Det vrimler med friske, lækre og solmodne bær lige nu. Ribs, jordbær, stikkelsbær og solbær. Disse bær er perfekte til at lave lækker hjemmelavet syltetøj med. Det er nemt at lave syltetøj selv og med DanSukkers syltesukker med pektin er det endnu nemmere. Syltesukkeret indeholder nemlig pektin fra citrusfrugter, som giver syltetøjet en god konsistens. Der er også citronsyre i sukkeret, som fremhæver den gode smag i bærrene. For at sikre længere holdbarhed til syltetøjet er der kaliumsorbat i sukkeret. Det tager ingen tid at lave en god syltetøj, og du kan bruge alle bær, både friske og frosne. Brug syltetøjet til pandekager, friskbagte boller eller i lagkager, som jeg har gjort med solbærsyltetøj.

Lagkage med solbær og vaniljemousse

Lagkage med solbær og vaniljemousse ala Kæmpe Eskimo – ja du læste rigtigt. Denne lagkage er inspireret af den kendte is Kæmpe Eskimo. En Kæmpe Eskimo består af vaniljeis med solbærsyltetøj overtrukket med mørk chokolade. De elementer har jeg overført til denne sommerlige lagkage med lyse luftige lagkagebunde, vaniljemousse med citron og selvfølgelig solbærsyltetøj. Kagen er smurt op med en swiss meringue buttercream med solbærsyltetøj og et lag mørk chokolade ganache. Derudover har jeg pyntet kagen med friske solbær og hvide ribs.

Kagen er perfekt at servere for gæster, da den kan laves og forberedes dagen inden. Kagen er til mange personer, men hvis du skal servere kagen for en lidt mindre flok, så kan opskriften sagtens halveres. Rigtig god fornøjelse!

 

Lagkage med solbær og vaniljemousse

Opskrift til 10-12 personer
Forberedelse 2 t.
Tilberedning + 6 t.
I alt + 12 t.

Ingredienser

Lagkagebunde
Solbærsyltetøj Vaniljemousse
Swiss meringue buttercream med solbær
Chokoladeganache
Derudover

Fremgangsmåde

Lagkagebunde

Tænd ovnen på 175 C varmluft.

Pisk æggene skummende. Tilsæt sukkeret og vaniljesukkeret lidt ad gangen. Pisk til massen bliver lys og luftig, gerne i 10 minutter. Kom vandet i. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver sammen og sigt det i æggemassen. Vend forsigtigt melblandingen i æggemassen med en dejskraber. Fordel dejen i en springform på 23 cm i diameter, beklædt med bagepapir og smurt med smør, og bag bunden i ca. 40-45 minutter – prøv at stik med en kødnål eller lign., der må ikke hænge dej fast. Dejen hæver meget op, men når du tager den ud af ovnen, så falder den lidt sammen igen.

Lad lagkagebunden køle lidt af og befri den herefter fra springformen og bagepapiret og lad den afkøle på en bagerist. Del herefter bunden i enten to eller 3 bunde.

Solbærsyltetøj

Skyld og ordn bærrene. Kom bærrene op i en gryde med syltesukker og vand. Lad det koge langsomt op under omrøring til sukkeret er opløst og lad bærrene koge i ca. 10 min. indtil bærrene er kogt let ud. Skold ca. 2 syltetøjsglas og hæld syltetøjet på glassene. Luk lågene tæt.

Vaniljemousse

Udblød husblas i koldt vand i ca. 10 minutter. Pisk kvark, cremefraiche, rørsukker, vanilje og citronskal sammen. Tag husblasen op med det vand, der hænger ved, og smelt den over vandbad. Den skal smelte langsomt og må ikke blive for varm. Pisk citronsaften sammen med husblassen, inden blandingen hældes i kvarkcremen og blandes sammen. Pisk fløden til flødeskum og vend den forsigtigt i moussen.

Swiss meringue buttercream med solbær

Laves når kagen er samlet og har stået på køl. Pisk æggehviderne skummende i en skål der kan tåle varme. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen, imens der piskes. Sæt skålen over vandbad, imens du fortsat pisker. Pisk indtil sukkeret er opløst og marengsmassen bliver varm. Når sukkeret er opløst (tjek det ved at gnide massen mellem to fingre) tages skålen af varmen. Pisk nu indtil marengsen er helt kold og skålen også er kold. Det tager lidt tid, men hvis marengsen ikke er kold, så smelter smørret. Når det er helt koldt tilsættes smørret i små stykker lidt ad gangen, imens der piskes godt og grundigt. Det vil falde lidt sammen og hvis det skiller, skal der bare piskes mere. Stop med at pisk når massen har samlet sig og vend vaniljen og solbærsyltetøj i med en dejskraber.

Chokoladeganache

Smelt chokolade og smør i en lille gryde ved svag varme. Rør i midten af gryden til massen samler sig og bliver blank.

Sådan samler du kagen

Befri bunden fra springformen. Skær den igennem så du i alt har 3 kagebunde. Vælg det fad du vil servere kagen på. Start med at sætte en springform på midten af fadet. Beklæd indersiden af springformen med hård kageplast. Sæt endnu en springform ovenpå. Læg den første bund ned i springformene. Smør solbærsyltetøj på og halvdelen af vaniljemoussen. Læg den næste bund på og pres den godt ned og gentag så dette, indtil du har den sidste bund, hvor der ikke skal mousse ovenpå. Sæt kagen på køl natten over, så moussen kan sætte sig. Næste dag laver du Swiss meringue buttercream. Befri kagen fra formene og kageplasten. Smør kagen op med Swiss meringue buttercream med en kagespatel og sæt kagen på køl imens du laver ganache. Smør ganachen ud på kagen og lad ganachen dryppe ned af kagens sider. Pynt kagen med friske solbær. Opbevar kagen på køl indtil den skal serveres. Velbekomme!

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

3 kommentarer
  1. Har du ikke glemt fremgangsmåden til vaniljemoussen? Jeg kan ikke lige lure den – kan du hjælpe?

  2. Som en nyttig tilføjelse til den næste glade amatør, vil jeg foreslå at man vender mel, kartoffelmel og bagepulver i, lidt efter lidt. Hvis man sigter det hele i, og så prøver at vende det i, får man et værre bøvl ud af det. Men det lykkedes! Jeg glæder mig vildt!

Skriv en kommentar