Hjemmelavet rødkål opskrift - Den bedste rådkål til julemiddagen
Gem til senere
Madplaner Opslagstavle

Hjemmelavet rødkål

Opskrift på den lækreste hjemmelavet rødkål med ribssaft. Hjemmelavet rødkål med æble smager virkelig dejligt til julemiddagen. Lige tilpas sødt og skarpt til at passe til and, steg og sovs! Det er faktisk utroligt nemt at lave sin egen rødkål, for det meste af tiden passer den sig selv. Du skal bare følge min hjemmelavet rødkål opskrift, og så skal det nok gå.

Man skal bare sørge for at sætte et par timer af, til at den kan stå og hygge sig på kogepladen. Du kan sagtens lave rødkålen nogle dage, inden den skal bruges – den bliver kun bedre af at stå at trække, og så er der en mindre juleaftensdag.

Hjemmelavet rødkål med ribssaft

Rødkålen skal have både syre og sødme. Jeg bruger æblecidereddike og balsamicoeddike, og sødme fra gele, f.eks. solbærgele eller ribs, og måske en skefuld rørsukker. Desuden kommer jeg æblemost i, som jo både er lidt syrligt og sødt. 

Jeg har godt set, at nogen bruger ribssaft, men jeg oplever, at hjemmelavet rødkål med ribssaft er lidt sværere at få fat på end almindelig ribsgele. Du kan dog sagtens skifte ribsgele ud med ribssaft. Det giver samme gode smag. 

Derudover kommer jeg ingen særlige krydderier i, for jeg kan bedst lide at rødkålen smager af….rødkål. Men det står selvfølgelig en frit for at tilsætte en kanelstang, et par stjerneanis, en teskefuld nelliker, et par laurbærblade eller appelsinskal – jeg synes bare ikke, at det er nødvendigt.

Hjemmelavet rødkål opskrift

Rødkålen fylder temmelig meget, når man har skåret den ud, men opskriften giver ikke en kæmpe portion, for kålen falder meget sammen under kogning. Jeg plejer at bruge den ene halvdel af rødkålshovede til denne kogte rødkål, og den anden halvdel til en knasende frisk rødkålssalat, som er et skønt supplement til middagen. Begge dele er rigtig dejlige at spise til rester dagen efter.

I det hele taget kan man jo spise hjemmelavet rødkål til mange andre lejligheder end juleaften! Absolut klassiker er selvfølgelig flæskestegssandvich med hjemmebagte burgerboller, men jo også f.eks. til denne opskrift på ovnstegt kylling med hvidløg og kartofler eller kyllingefrikadeller.

Hjemmelavet rødkål med æble

Jeg kommer ikke frisk æble i, når jeg laver en omgang hjemmelavet rødkål. I stedet bruger jeg en helt klassisk æblecidereddike, der giver den samme gode smag. Nogle kan godt lide at skære et æble i små tern og vende i, og det kan du også sagtens gøre. Det gode ved denne hjemmelavet rødkål opskrift er jo, at du kan variere den, lige som du ønsker. 

Hjemmelavet rødkål holdbarhed

Der er flere ting, der kan påvirke holdbarheden på sådan en portion hjemmelavet rødkål. For det første vil jeg anbefale dig, at du opbevarer det i et skoldet glas. Det gør, at holdbarheden bliver forlænget med et par uger.

Mit udgangspunkt er, at sådan en portion kan holde sig 2-4 uger i køleskabet. Du kan derfor godt lave det forinden og så bare varme det op inden middagen. Så gør du det også lidt ekstra nemt for dig selv. Husk dog at hjemmelavet rødkåls holdbarhed afhænger af, hvor hygiejnisk du opbevarer det.

Er det sundt at spise rødkål? Der er rigtig mange gode vitaminer og mineraler i rødkål. Særligt har det et højt indhold af K og C vitamin, der er med til at styrke vores knogler og immunforsvar. 



Hjemmelavet rødkål

Opskrift til 6 personer
Forberedelse 20 min.
Tilberedning 2,5 t.
I alt 3 t.

Ingredienser

Hjemmelavet rødkål, til ca. 6 pers.

Fremgangsmåde

Hjemmelavet rødkål

Skær først rødkålshovedet over, derefter i kvarte og skær så kålen i strimler. Den hvide stok skæres fra og skal ikke bruges. Kom rødkålen i en gryde og tilsæt æbleeddike, balsamicoeddike, æblemost, gelé og salt.

Varm gryden op til det begynder at koge omkring rødkålen, rør rundt og skru ned for varmen, sådan at kålen blot småkoger. Lad den koge ved svag varme en times tid og smag på kålen, om der skal tilsættes lidt ekstra salt eller rørsukker. Lad rødkålen koge videre endnu en times tid ved svag varme. Tag låget af så lidt af væsken kan dampe fra. Smag igen rødkålen til, og giv den også lidt peber. Inden rødkålen skal serveres, røres en skefuld andefedt i. Det giver ekstra smag og gør rødkålen fin blank. Opbevar rødkålen på køl, hvis du ikke skal bruge den med det samme.

 

Bedøm

Bliv medlem 

Skriv endelig en kommentar

Skriv en kommentar